Pregled bibliografske jedinice broj: 642220
Izolacija i identifikacija bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda
Izolacija i identifikacija bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
CROSBI ID: 642220 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i identifikacija bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda
(Isolation and identification of the bioactive peptides in milk and dairy products)
Autori
Tadić, Daria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za biotehnologiju
Mjesto
Rijeka
Datum
12.09
Godina
2013
Stranica
46
Mentor
Giacometti, Jasminka
Neposredni voditelj
Giacometti, Jasminka
Ključne riječi
Mlijeko i mliječni proizvodi; Bioaktivni peptidi; Tekućinska kromatografija; Masena spektrometrija; Spregnute metode; Elektroforeza
(Milk and milk products; Bioactive peptides; Liquid chromatography; Mass spectrometry; Hyphenated techniques; Electrophoresis)
Sažetak
Hrana je oduvijek poznata kao izvor energije potrebne za život. Razvojem prirodnih i biomedicinskih znanosti, postalo je očito da hrana može sadržavati i druge korisne sastojke. Mlijeko i mliječni proizvodi su funkcionalna hrana i tema mnogim znanstvenim istraživanjima. Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda, zbog svojih bioloških zadaća (imunomodulatorne, antimikrobne, antitrombotične, regulacije krvnog tlaka i vezanje minerala ili vitamina, i druge, predmet su strukturnih i funkcionalnih analiza. Ove su analize kompleksan analitički proces koji se temelji na modernim analitičkim tehnikama i biološkim saznanjima. U svrhu odjeljivanja i identifikacije proteina i peptida mlijeka i mliječnih proizvoda koriste se kromatografske i elektroforetske metode te masena spektrometrija. Tekućinska kromatografija omogućava odjeljivanje kompleksne smjese peptida, kao i odvajanje peptida od ostalih sastojaka prisutnih u kompleksnoj matrici. Razdvojeni peptidi se identificiraju masenom spektrometrijom, koja je ujedno i najbolja tehnika za utvrđivanje prisutnosti posttranslacijskih modifikacija. Spregnute metode, tekućinska kromatografija-masena spektrometrija (LC-MS) su stoga, vodeće analitičke tehnike u strukturnoj analizi bioaktivnih peptida dobivenih iz mlijeka i mliječnih proizvoda. U radu je prikazana metodologija odjeljivanja i identifikacije bioaktivnih peptida mlijeka i mliječnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija
Napomena
Potpora Sveučilišta u Rijeci br. 13.11.1.2.02
POVEZANOST RADA
Projekti:
335-0000000-0221 - Potencijalna primjena kakao polifenola u inhibiciji fibroze jetre (Giacometti, Jasminka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju
Profili:
Jasminka Giacometti
(mentor)