Pregled bibliografske jedinice broj: 641851
Sigurnost upotrebe aspartama u prehrani
Sigurnost upotrebe aspartama u prehrani, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 641851 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sigurnost upotrebe aspartama u prehrani
(The safety of aspartame use in diet)
Autori
Čagalj, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2013
Stranica
25
Mentor
Šimić, Branimir
Ključne riječi
umjetna sladila; aspartam; metabolizam; toksičnost
(artificial sweeteners; aspartame; metabolism; toxicity)
Sažetak
Aspartam je umjetno sladilo koje se koristi umjesto saharoze. Njegova kalorijska vrijednost iznosi 4 kcal/g, no u upotrebi može se primjenjivati u 200 puta manjoj količini u odnosu na šećer zahvaljujući njegovoj intenzivnoj slatkoći. Strukturno je sastavljen je od L-fenilalanin metil estera i L-asparaginske kiseline. Metabolizira se u gastrointestinalnom traktu na 3 komponente – aspartat, fenilalanin i metanol. Zbog moguće toksičnosti ovih metabolita, postoje pretpostavke o potencijalnoj štetnosti aspartama. Provedena su mnoga istraživanja na ljudskim i životinjskim modelima, a u ovom radu dan je pregled dosadašnjih saznanja o biotransformacijama i toksičnosti aspartama. Na temelju rezultata o povezanosti upotrebe aspartama s alergijama, glavoboljama, epileptičnim napadajima, fenilketonurijom, učincima na endokrini sustav i kancerogenezu, zaključuje se da ne postoje čvrsti dokazi o štetnosti aspartama za ljudsko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-2232 - Endokrino-aktivne supstancije u hrani i oštećenja reproduktivnog sustava (Šimić, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branimir Šimić
(mentor)