Pregled bibliografske jedinice broj: 641554
Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija čvrsto – kapljevito
Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija čvrsto – kapljevito, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 641554 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija čvrsto – kapljevito
(Ultrasound assisted solid - liquid extraction)
Autori
Mitar, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2013
Stranica
30
Mentor
Sander, Aleksandra
Ključne riječi
kofein ; ekstrakcija čvrsto – kapljevito ; ultrazvuk ; UV/Vis spektrofotometrija
(caffeine ; solid-liquid extraction ; ultrasound ; UV/VIS spectrophotometry)
Sažetak
Ekstrakcija čvrsto-kapljevito se najčešće koristi u prehrambenoj industriji za ekstrakciju ulja iz kokosa, soje, palme, kikirikija, suncokreta, u pripremi kave, u metalurškoj industriji za ekstrakciju plemenitih metala, bakra, urana, i drugih spojeva iz rude te za mikrobiološku separaciju teških metala iz metalurškog otpada. U ovom radu istraživan je utjecaj vremena miješanja na količinu izdvojene krute tvari. Za ultrazvukom potpomognutu ekstrakciju čvrsto - kapljevito odabran je sustav kava – voda. Koncentracija ekstrahiranog kofeina mjerena je UV/Vis spektrofotometrom. UV/Vis spektar čistog kofeina poklapa se s literaturnim podacima. Sukladno Lambert – Beerovom zakonu apsorbancija je mjerena pri valnoj duljini od 273 nm. Vrijeme miješanja utječe na temperaturu suspenzije i na koncentraciju kofeina. Koncentracija kofeina ekstrahiranog iz Franck kave je veća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb