Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 641287

Procjena prehrambenih navika osoba s hipertenzijom


Sila, Sara
Procjena prehrambenih navika osoba s hipertenzijom, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 641287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena prehrambenih navika osoba s hipertenzijom
(Evaluation of dietary habits among persons with hypertension)

Autori
Sila, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.09

Godina
2013

Stranica
34

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
hipertenzija; kuhinjska sol; natrij; kakvoća prehrane
(hypertension; salt; sodium; diet quality)

Sažetak
Svjetska zdravstvena organizacija procijenjuje da jedna od tri osobe u svijetu starija od 25 godine ima povišeni krvni tlak. Cilj ovoga rada bio je utvrditi prehrambene navike osoba s hipertenzijom te njihovu svjesnost o izvorima soli u prehrani i posljedicama njezinog pretjeranog unosa. Istraživanje je obuhvaćalo ukupno 12 ispitanika s dijagnosticiranom hipertenzijom prosječne starosti 55, 17 ± 8, 26 godina. Za procjenu njihove prehrane korištena je metoda 24-satnog prisjećanja, a za procjenu svjesnosti o unosu soli korišten je upitnik. Analiza 24-satnog prisjećanja pokazuje da je unos proteina u skladu s preporukama (15, 17 % kJ/dan), a unos ukupnih masti (44, 38 % kJ/dan) i ugljikohidrata (40, 22 % kJ/dan) neadekvatan. Iako su svi ispitanici svjesni da puno soli u prehrani može povisiti krvni tlak, samo 55 % ispitanika pokušava smanjiti unos soli prehranom. Prosječan dnevni unos natrija kod ispitanika iznosi 3048, 06 ± 1814, 87 mg/dan što je više od preporučenih 2000 mg/dan, a značajan izvor natrija u prehrani su suhomesnati proizvodi i mesne prerađevine te pekarski proizvodi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Panjkota-Krbavčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sila, Sara
Procjena prehrambenih navika osoba s hipertenzijom, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Sila, S. (2013) 'Procjena prehrambenih navika osoba s hipertenzijom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sila, Sara}, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {hipertenzija, kuhinjska sol, natrij, kakvo\'{c}a prehrane}, title = {Procjena prehrambenih navika osoba s hipertenzijom}, keyword = {hipertenzija, kuhinjska sol, natrij, kakvo\'{c}a prehrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sila, Sara}, year = {2013}, pages = {34}, keywords = {hypertension, salt, sodium, diet quality}, title = {Evaluation of dietary habits among persons with hypertension}, keyword = {hypertension, salt, sodium, diet quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font