Pregled bibliografske jedinice broj: 641287
Procjena prehrambenih navika osoba s hipertenzijom
Procjena prehrambenih navika osoba s hipertenzijom, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 641287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena prehrambenih navika osoba s hipertenzijom
(Evaluation of dietary habits among persons with hypertension)
Autori
Sila, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.09
Godina
2013
Stranica
34
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
hipertenzija; kuhinjska sol; natrij; kakvoća prehrane
(hypertension; salt; sodium; diet quality)
Sažetak
Svjetska zdravstvena organizacija procijenjuje da jedna od tri osobe u svijetu starija od 25 godine ima povišeni krvni tlak. Cilj ovoga rada bio je utvrditi prehrambene navike osoba s hipertenzijom te njihovu svjesnost o izvorima soli u prehrani i posljedicama njezinog pretjeranog unosa. Istraživanje je obuhvaćalo ukupno 12 ispitanika s dijagnosticiranom hipertenzijom prosječne starosti 55, 17 ± 8, 26 godina. Za procjenu njihove prehrane korištena je metoda 24-satnog prisjećanja, a za procjenu svjesnosti o unosu soli korišten je upitnik. Analiza 24-satnog prisjećanja pokazuje da je unos proteina u skladu s preporukama (15, 17 % kJ/dan), a unos ukupnih masti (44, 38 % kJ/dan) i ugljikohidrata (40, 22 % kJ/dan) neadekvatan. Iako su svi ispitanici svjesni da puno soli u prehrani može povisiti krvni tlak, samo 55 % ispitanika pokušava smanjiti unos soli prehranom. Prosječan dnevni unos natrija kod ispitanika iznosi 3048, 06 ± 1814, 87 mg/dan što je više od preporučenih 2000 mg/dan, a značajan izvor natrija u prehrani su suhomesnati proizvodi i mesne prerađevine te pekarski proizvodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)