Pregled bibliografske jedinice broj: 640967
UTJECAJ GNOJIDBE SA DUŠIKOM NA UDIO GLUKOZINOLATA U BROKULI(Brassica oleracea var. italica L.)
UTJECAJ GNOJIDBE SA DUŠIKOM NA UDIO GLUKOZINOLATA U BROKULI(Brassica oleracea var. italica L.), 2012., diplomski rad, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 640967 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ GNOJIDBE SA DUŠIKOM NA UDIO GLUKOZINOLATA U BROKULI(Brassica oleracea var. italica L.)
(THE INFLUENCE OF SULFUR FERTILIZATION ON GLUCOSINOLATES IN BROCCOLI (Brassica oleracea var. italica L.))
Autori
Palić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno–biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.12
Godina
2012
Stranica
41
Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana
Ključne riječi
brokula; glukozinolati; HPLC; gnojidba; dušik
(broccoli; glucosinolates; HPLC; fertilization; nitrogen)
Sažetak
Glukozinolati su složena skupina spojeva tioglukozidne strukture svojstvena biljkama porodice Brassicaceae, u koju ubrajamo i brokulu. Razlika u sadržaju glukozinolata u povrću ovisi o genotipu, klimatskim uvjetima, sezoni uzgoja, te agronomskim uvjetima (sastav tla i gnojidba). U radu je ispitan utjecaj različite razine gnojidbe dušikom (0, 60, 120 i 240 kg N•ha-1) u tlu na udjel ukupnih i pojedinačnih glukozinolata u tri sorte brokule Parthenon, Marathon i General uzgojene u proljetno-ljetnom roku 2009.godine. Analizirane sorte brokule različito se ponašaju pri različitom režimu gnojidbe. Kod sorte Parthenon utvrđeno je smanjenje količine glukozinolata sa povećanjem koncentracije dušikova gnojiva. Kod sorti Marathon i General najveća koncentracija ukupnih glukozinolata je bila kod kod koncentracije dušikova gnojiva od 120 kg N•ha-1. Rezultati ovog rada ukazuju da optimalna količina gnojidbe sa dušikom ovisi o sorti te je potrebno provesti istraživanja režima gnojiva za svaku pojedinu sortu s ciljem dobivanja optimalnih prinosa i udjela glukozinolata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Radojčić Redovniković
(mentor)