Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 640518

HACCP sustav u preradi mlijeka


Klepić, Martina
HACCP sustav u preradi mlijeka, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 640518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
HACCP sustav u preradi mlijeka
(HACCP system in dairy production)

Autori
Klepić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
02.09

Godina
2013

Stranica
20

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
mlijeko ; HACCP sustav ; kritične kontrolne točke ; opasnost ; sigurnost
(milk ; HACCP system ; critical control point ; hazard ; safety)

Sažetak
Mlijeko je emulzija mliječne masti u vodi, u kojoj se nalaze koloidno dispergirani proteini i otopljene tvari: laktoza, minerali i vitamini. Vrlo je podložno mikrobiološkom kvarenju, koje može dovesti do neprihvatljivosti proizvoda za potrošača. Upravo zbog toga HACCP sustav ima izniman značaj u mljekarskoj industriji. Ono predstavlja sustav upravljanja sigurnošću hrane, a bazira se na 7 načela. Od 2006. godine postaje zakonski obavezan u svim objektima koji posluju s hranom, time i u mljekarskoj industriji. Kod proizvodnje mlijeka postoji pet kritičnih kontrolnih točaka: prijem mlijeka u mljekaru, pasterizacija mlijeka, dodavanje vitamina, ambalaža i hladno skladištenje gotovog proizvoda. Adekvatnim provođenjem i kontrolom sustava mogućnost pojave mikrobioloških, kemijskih i fizikalnih opasnosti svodi se na minimum ili se čak uklanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Klepić, Martina
HACCP sustav u preradi mlijeka, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Klepić, M. (2013) 'HACCP sustav u preradi mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klepi\'{c}, Martina}, year = {2013}, pages = {20}, keywords = {mlijeko, HACCP sustav, kriti\v{c}ne kontrolne to\v{c}ke, opasnost, sigurnost}, title = {HACCP sustav u preradi mlijeka}, keyword = {mlijeko, HACCP sustav, kriti\v{c}ne kontrolne to\v{c}ke, opasnost, sigurnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klepi\'{c}, Martina}, year = {2013}, pages = {20}, keywords = {milk, HACCP system, critical control point, hazard, safety}, title = {HACCP system in dairy production}, keyword = {milk, HACCP system, critical control point, hazard, safety}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font