Pregled bibliografske jedinice broj: 640518
HACCP sustav u preradi mlijeka
HACCP sustav u preradi mlijeka, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 640518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HACCP sustav u preradi mlijeka
(HACCP system in dairy production)
Autori
Klepić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
02.09
Godina
2013
Stranica
20
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
mlijeko ; HACCP sustav ; kritične kontrolne točke ; opasnost ; sigurnost
(milk ; HACCP system ; critical control point ; hazard ; safety)
Sažetak
Mlijeko je emulzija mliječne masti u vodi, u kojoj se nalaze koloidno dispergirani proteini i otopljene tvari: laktoza, minerali i vitamini. Vrlo je podložno mikrobiološkom kvarenju, koje može dovesti do neprihvatljivosti proizvoda za potrošača. Upravo zbog toga HACCP sustav ima izniman značaj u mljekarskoj industriji. Ono predstavlja sustav upravljanja sigurnošću hrane, a bazira se na 7 načela. Od 2006. godine postaje zakonski obavezan u svim objektima koji posluju s hranom, time i u mljekarskoj industriji. Kod proizvodnje mlijeka postoji pet kritičnih kontrolnih točaka: prijem mlijeka u mljekaru, pasterizacija mlijeka, dodavanje vitamina, ambalaža i hladno skladištenje gotovog proizvoda. Adekvatnim provođenjem i kontrolom sustava mogućnost pojave mikrobioloških, kemijskih i fizikalnih opasnosti svodi se na minimum ili se čak uklanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Drago Šubarić
(mentor)