Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 640374

Genetička analiza autohtone zajednice laktobacila izolirane iz Paškog sira


Anja Jensterle
Genetička analiza autohtone zajednice laktobacila izolirane iz Paškog sira, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 640374 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genetička analiza autohtone zajednice laktobacila izolirane iz Paškog sira
(Genetic analysis of indigenous community of lactobacilli isolated from Paški cheese)

Autori
Anja Jensterle

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.10

Godina
2012

Stranica
63

Mentor
Skelin, Andrea

Ključne riječi
Paški sir; NSLAB; genus Lactobacillus; PCR; RAPD
(Paški sir; NSLAB; rod Lactobacillus; PCR; RAPD)

Sažetak
Paški sir je tradicionalni sir koji se proizvodi od sirovog ovčjeg mlijeka bez dodatka komercijalne mikrobne kulture. Kompleksnost i razlike u senzornim svojstvima tradicijskih sireva proizvedenih od sirovog mlijeka ovise o uvjetima zrenja, fizikalno- kemijskom sastavu te mikrobnim interakcijama autohtone mikroflore bakterija mliječne kiseline (NSLAB). Zajedno s različitim mikroorganizmima prisutnim u autohtonoj mikroflori, rod Lactobacillus ima značajnu ulogu u procesu zrenja sira. Iz navedenog razloga, u cilju očuvanja specifičnosti sira i održavanja visoke kvalitete konačnog proizvoda, od velike je važnosti istražiti sastav autohtone populacije laktobacila u Paškom siru tijekom njegova zrenja. Uzorkovanje Paškog sira provodilo se na tri obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva na području otoka Paga. Uzorci svježeg sira prikupljeni su nultog dana, dok su uzorci sira uzorkovani 45. i 90.-og dana zrenja. Ukupno je izolirano 76 izolata mezofilne populacije laktobacila koji su morfološkom i fiziološkom karakterizacijom potvrđeni kao Gram pozitivni, katalaza negativni štapićasti oblici. Nadalje, genetičkom karakterizacijom, primjenom RAPD- PCR metode s oligonukleotidnim početnicama M13, P2 i D8635 preliminarno su grupirani izolati laktobacila u 19 grupa unutar kojih su izabrani reprezentativni izolati. Primjenom osnovne PCR metode s rod specifičnim početnicama LbMA1-rev i R16-1 potvrđena je pripadnost 18 izolata rodu Lactobacillus. PCR analizom uz primjenu vrsno specifičnih početnica potvrđena je pripadnost izolata laktobacila vrstama L. brevis, L. plantarum i L. paracasei. Dodatno, reprezentativni izolati laktobacila podvrgnuti su ispitivanju sposobnosti rasta na različitim pH vrijednostima i prisutnosti žuči. Precizno definirana zajednica laktobacila te genetički identificirane vrste temelj su za očuvanje genetskog rezervoara autohtone populacije bakterija mliječne kiseline i osnova za opis autohtonog Paškog ovčjeg sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Skelin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Anja Jensterle
Genetička analiza autohtone zajednice laktobacila izolirane iz Paškog sira, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Anja Jensterle (2012) 'Genetička analiza autohtone zajednice laktobacila izolirane iz Paškog sira', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {63}, keywords = {Pa\v{s}ki sir, NSLAB, genus Lactobacillus, PCR, RAPD}, title = {Geneti\v{c}ka analiza autohtone zajednice laktobacila izolirane iz Pa\v{s}kog sira}, keyword = {Pa\v{s}ki sir, NSLAB, genus Lactobacillus, PCR, RAPD}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {63}, keywords = {Pa\v{s}ki sir, NSLAB, rod Lactobacillus, PCR, RAPD}, title = {Genetic analysis of indigenous community of lactobacilli isolated from Pa\v{s}ki cheese}, keyword = {Pa\v{s}ki sir, NSLAB, rod Lactobacillus, PCR, RAPD}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font