Pregled bibliografske jedinice broj: 640374
Genetička analiza autohtone zajednice laktobacila izolirane iz Paškog sira
Genetička analiza autohtone zajednice laktobacila izolirane iz Paškog sira, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 640374 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genetička analiza autohtone zajednice laktobacila izolirane iz Paškog sira
(Genetic analysis of indigenous community of lactobacilli isolated from Paški cheese)
Autori
Anja Jensterle
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.10
Godina
2012
Stranica
63
Mentor
Skelin, Andrea
Ključne riječi
Paški sir; NSLAB; genus Lactobacillus; PCR; RAPD
(Paški sir; NSLAB; rod Lactobacillus; PCR; RAPD)
Sažetak
Paški sir je tradicionalni sir koji se proizvodi od sirovog ovčjeg mlijeka bez dodatka komercijalne mikrobne kulture. Kompleksnost i razlike u senzornim svojstvima tradicijskih sireva proizvedenih od sirovog mlijeka ovise o uvjetima zrenja, fizikalno- kemijskom sastavu te mikrobnim interakcijama autohtone mikroflore bakterija mliječne kiseline (NSLAB). Zajedno s različitim mikroorganizmima prisutnim u autohtonoj mikroflori, rod Lactobacillus ima značajnu ulogu u procesu zrenja sira. Iz navedenog razloga, u cilju očuvanja specifičnosti sira i održavanja visoke kvalitete konačnog proizvoda, od velike je važnosti istražiti sastav autohtone populacije laktobacila u Paškom siru tijekom njegova zrenja. Uzorkovanje Paškog sira provodilo se na tri obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva na području otoka Paga. Uzorci svježeg sira prikupljeni su nultog dana, dok su uzorci sira uzorkovani 45. i 90.-og dana zrenja. Ukupno je izolirano 76 izolata mezofilne populacije laktobacila koji su morfološkom i fiziološkom karakterizacijom potvrđeni kao Gram pozitivni, katalaza negativni štapićasti oblici. Nadalje, genetičkom karakterizacijom, primjenom RAPD- PCR metode s oligonukleotidnim početnicama M13, P2 i D8635 preliminarno su grupirani izolati laktobacila u 19 grupa unutar kojih su izabrani reprezentativni izolati. Primjenom osnovne PCR metode s rod specifičnim početnicama LbMA1-rev i R16-1 potvrđena je pripadnost 18 izolata rodu Lactobacillus. PCR analizom uz primjenu vrsno specifičnih početnica potvrđena je pripadnost izolata laktobacila vrstama L. brevis, L. plantarum i L. paracasei. Dodatno, reprezentativni izolati laktobacila podvrgnuti su ispitivanju sposobnosti rasta na različitim pH vrijednostima i prisutnosti žuči. Precizno definirana zajednica laktobacila te genetički identificirane vrste temelj su za očuvanje genetskog rezervoara autohtone populacije bakterija mliječne kiseline i osnova za opis autohtonog Paškog ovčjeg sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
SEE-ERA NET PLUS 133/01
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Andrea Skelin
(mentor)