Pregled bibliografske jedinice broj: 639749
UTJECAJ GNOJIDBE SA SUMPOROM NA UDIO GLUKOZINOLATA U BROKULI(Brassica oleracea var. italica L.)
UTJECAJ GNOJIDBE SA SUMPOROM NA UDIO GLUKOZINOLATA U BROKULI(Brassica oleracea var. italica L.), 2012., diplomski rad, Prehrambeno–biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 639749 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ GNOJIDBE SA SUMPOROM NA UDIO GLUKOZINOLATA U BROKULI(Brassica oleracea var. italica L.)
(THE INFLUENCE OF SULFUR FERTILIZATION ON GLUCOSINOLATES IN BROCCOLI (Brassica oleracea var. italica L.))
Autori
Paštar, Tončica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno–biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.03
Godina
2012
Stranica
43
Mentor
Radojčić Redovnikovic, Ivana
Ključne riječi
brokula; glukozinolati; gnojidba; HPLC; sumpor
(broccoli; fertilization; glucosinolates; HPLC; sulfur)
Sažetak
Glukozinolati su složena skupina spojeva tioglukozidne strukture svojstvena biljkama porodice Brassicaceae u koju ubrajamo i brokulu. Razlika u sadržaju glukozinolata u povrću ovisi o genotipu, klimatskim uvjetima, sezoni uzgoja te agronomskim uvjetima (sastav tla i gnojidba). U radu je ispitan utjecaj različite razine gnojidbe sumporom (0, 25, 50 i 90 kg S ha-1) u tlu na udio ukupnih i pojedinačnih glukozinolata u dvije sorte brokule Parthenon i Ironman. Analizirane sorte brokule različito se ponašaju pri različitom režimu gnojidbe. Kod sorte Ironman statistički značajno povećanje ukupnih glukozinolata utvrđeno je kod razine sumpora od 90 kg S ha-1, dok je pri razinama sumpora u tlu od 25 i 50 kg S ha-1 uočeno statistički značajno smanjenje. Kod sorte Parthenon povećani udio glukozinolata uočen je pri razini gnojidbe od 25 i 50 kg S ha-1. Rezultati ovog rada ukazuju da optimalna količina gnojidbe sa sumporom ovisi o sorti te je potrebno provesti istraživanja režima gnojiva za svaku pojedinu sortu s ciljem dobivanja optimalnih prinosa i udjela glukozinolata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Radojčić Redovniković
(mentor)