Pregled bibliografske jedinice broj: 639723
Utjecaj dodatka inokulanta na in vitro probavljivost vlakana tijekom siliranja različitih hibrida kukuruza (Zea mays L.)
Utjecaj dodatka inokulanta na in vitro probavljivost vlakana tijekom siliranja različitih hibrida kukuruza (Zea mays L.), 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 639723 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka inokulanta na in vitro probavljivost vlakana tijekom siliranja različitih hibrida kukuruza (Zea mays L.)
(Effect of inoculant on in vitro fiber digestibility during ensiling of various corn hybrids (Zea mays L.))
Autori
Kadić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.07
Godina
2013
Stranica
40
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
silaža; in vitro probavljivost; hibridi kukuruza; inokulant; NDV
(silage; in vitro digestibility; corn hybrids; inoculant; NDF)
Sažetak
Strukturni ugljikohidrati ili vlakna (neutralna detergent vlakna - NDV) su jedan od glavnih (> 30%) sastojaka obroka krava. Silaža cijele kukuruzne biljke je jedan od najvažnijih voluminoznih krmiva u hranidbi mliječnih krava, a obujam i brzina fermentacije vlakana kao glavnog sastojka suhe tvari određuju njenu energetsku vrijednost. Nije poznato postoji li razlika u buražnoj probavljivosti vlakana između domaćih Bc hibrida kukuruza, stoga je cilj ovog istraživanja bio odrediti promjene u in vitro buražnoj probavljivosti vlakana (NDV-a) za mliječne (48 h) i visokomliječne (30 h) krave u silažama kukuruza sa i bez dodatka inokulanta tijekom procesa siliranja. Svježa masa tri hibrida (Bc 418b, Bc exp6 i Bc 678) silirana je 60 dana. U uzorcima prikupljenim tijekom siliranja (1, 21 i 60 dan) određen je sadržaj NDV-a te in vitro buražna probavljivost suhe tvari i NDV-a u DAISYII inkubatoru. Hibridi kukuruza razlikovali su se u sadržaju NDV-a tijekom svih razdoblja siliranja (P<0, 05). Nadalje utvrđen je značajan utjecaj hibrida na probavljivost suhe tvari i NDV-a silaža, a što nije dobiveno dodatkom inokulanta. Tijekom cijelog razdoblja siliranja hibrid Bc 678 je imao najviše vrijednosti probavljivosti suhe tvari, dok je hibrid Bc 418b imao najnižu vrijednost probavljivosti i suhe tvari i NDV-a bez obzira na duljinu in vitro fermentacije. Za sva tri istraživana hibrida buražna probavljivost i suhe tvari i NDV-a silaža je rasla tijekom razdoblja siliranja. Prema rezultatima probavljivosti, hibrid Bc 678 je pogodniji za siliranje od ostala dva istraživana hibrida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(mentor)