Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 639722

Promjena sadržaja frakcija proteina nakon otvaranja silaža sa i bez dodatka inokulanta


Škvorc, Siniša
Promjena sadržaja frakcija proteina nakon otvaranja silaža sa i bez dodatka inokulanta, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 639722 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena sadržaja frakcija proteina nakon otvaranja silaža sa i bez dodatka inokulanta
(Change of protein fractions content after opening of silages with and without added inoculant)

Autori
Škvorc, Siniša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2013

Stranica
38

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
kukuruzna silaža; hibrid kukuruza; inokulant; proteoliza; frakcije proteina
(corn silage; corn hybrid; silage inoculant; proteolysis; protein fraction)

Sažetak
Kukuruzna silaža glavno je krmivo u hranidbi preživača. Kemijske se analize u praksi provode nakon završetka fermentacije i na početku upotrebe silaže u hranidbi. U dostupnoj literaturi nema podataka o promjenama frakcija proteina nakon višekratnog uzorkovanja i aeracije silaže, stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi utjecaj hibrida, inokulanta i vremena otvaranja na sadržaj sirovog i vodotopivog proteina, amonijskog dušika i zeina u silažama otvorenim nakon 3, 8 i 52 tjedna. Sirovi protein određen je Kjeldahlovom metodom. Sadržaj amonijskog dušika određen je spektrofotometrijski korištenjem Nesslerova reagensa, a vodotopivi protein sadržajem ukupnog proteina topivog u boratno-fosfatnom puferu. Zeini su određeni otapanjem u boratno-fosfatnom puferu uz dodatak deterdženta i merkaptoetanola. Silaže istraživanih hibrida razlikuju se u sadržaju sirovog proteina, vodotopivog proteina i zeina (P<0, 05). Hibrid ne djeluje na sadržaj amonijskog dušika, nego je porast njegova sadržaja posljedica proteolize. Od početne aeracije do posljednjeg uzorkovanja dolazi do statistički značajnog opadanja sadržaja zeina (63, 97 – 39, 44 g/kg ST) i rasta sadržaja vodotopivih proteina (24, 01 – 32, 03 g/kg ST) te amonijskog dušika (4, 19 – 8, 44 %NH3/N). Pad sadržaja zeina manji je kod dodatka inokulanta (37, 98 vs. 40, 90 g/kg ST). Sadržaj sirovog proteina ne mijenja se tijekom vremena jer opadanjem sadržaja zeina raste sadržaj amonijskog dušika i vodotopivog proteina. Od promatranih utjecaja stajanje silaže ima najveći utjecaj na promjenu sadržaja frakcija proteina. Nižim utvrđenim sadržajem amonijskog dušika i vodotopivog proteina te manjim padom zeina Bc 678 i Bc exp6 pogodniji su za pripremu silaže.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škvorc, Siniša
Promjena sadržaja frakcija proteina nakon otvaranja silaža sa i bez dodatka inokulanta, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Škvorc, S. (2013) 'Promjena sadržaja frakcija proteina nakon otvaranja silaža sa i bez dodatka inokulanta', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}kvorc, Sini\v{s}a}, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {kukuruzna sila\v{z}a, hibrid kukuruza, inokulant, proteoliza, frakcije proteina}, title = {Promjena sadr\v{z}aja frakcija proteina nakon otvaranja sila\v{z}a sa i bez dodatka inokulanta}, keyword = {kukuruzna sila\v{z}a, hibrid kukuruza, inokulant, proteoliza, frakcije proteina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}kvorc, Sini\v{s}a}, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {corn silage, corn hybrid, silage inoculant, proteolysis, protein fraction}, title = {Change of protein fractions content after opening of silages with and without added inoculant}, keyword = {corn silage, corn hybrid, silage inoculant, proteolysis, protein fraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font