Pregled bibliografske jedinice broj: 639722
Promjena sadržaja frakcija proteina nakon otvaranja silaža sa i bez dodatka inokulanta
Promjena sadržaja frakcija proteina nakon otvaranja silaža sa i bez dodatka inokulanta, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 639722 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena sadržaja frakcija proteina nakon otvaranja silaža sa i bez dodatka inokulanta
(Change of protein fractions content after opening of silages with and without added inoculant)
Autori
Škvorc, Siniša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2013
Stranica
38
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
kukuruzna silaža; hibrid kukuruza; inokulant; proteoliza; frakcije proteina
(corn silage; corn hybrid; silage inoculant; proteolysis; protein fraction)
Sažetak
Kukuruzna silaža glavno je krmivo u hranidbi preživača. Kemijske se analize u praksi provode nakon završetka fermentacije i na početku upotrebe silaže u hranidbi. U dostupnoj literaturi nema podataka o promjenama frakcija proteina nakon višekratnog uzorkovanja i aeracije silaže, stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi utjecaj hibrida, inokulanta i vremena otvaranja na sadržaj sirovog i vodotopivog proteina, amonijskog dušika i zeina u silažama otvorenim nakon 3, 8 i 52 tjedna. Sirovi protein određen je Kjeldahlovom metodom. Sadržaj amonijskog dušika određen je spektrofotometrijski korištenjem Nesslerova reagensa, a vodotopivi protein sadržajem ukupnog proteina topivog u boratno-fosfatnom puferu. Zeini su određeni otapanjem u boratno-fosfatnom puferu uz dodatak deterdženta i merkaptoetanola. Silaže istraživanih hibrida razlikuju se u sadržaju sirovog proteina, vodotopivog proteina i zeina (P<0, 05). Hibrid ne djeluje na sadržaj amonijskog dušika, nego je porast njegova sadržaja posljedica proteolize. Od početne aeracije do posljednjeg uzorkovanja dolazi do statistički značajnog opadanja sadržaja zeina (63, 97 – 39, 44 g/kg ST) i rasta sadržaja vodotopivih proteina (24, 01 – 32, 03 g/kg ST) te amonijskog dušika (4, 19 – 8, 44 %NH3/N). Pad sadržaja zeina manji je kod dodatka inokulanta (37, 98 vs. 40, 90 g/kg ST). Sadržaj sirovog proteina ne mijenja se tijekom vremena jer opadanjem sadržaja zeina raste sadržaj amonijskog dušika i vodotopivog proteina. Od promatranih utjecaja stajanje silaže ima najveći utjecaj na promjenu sadržaja frakcija proteina. Nižim utvrđenim sadržajem amonijskog dušika i vodotopivog proteina te manjim padom zeina Bc 678 i Bc exp6 pogodniji su za pripremu silaže.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(mentor)