Pregled bibliografske jedinice broj: 63877
Utjecaj ekstakta pljevica na brzinu klijanja kod različitih genotipova pšenice
Utjecaj ekstakta pljevica na brzinu klijanja kod različitih genotipova pšenice // Zbornik sažetaka 36. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. str. 112-112 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 63877 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekstakta pljevica na brzinu klijanja kod različitih genotipova pšenice
(Influence of bract extract on germination rate in different wheat genotypes)
Autori
Šarčević, Hrvoje ; Barić, Marijana ; Gunjača, Jerko ; Martinić-Jerčić, Zdravko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 36. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000, 112-112
Skup
Postignuća i perspektive Hrvatskog poljodjelstva
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pšenica; ekstrakt pljevica
(wheat; bract extract)
Sažetak
Klijanje izoliranog pšeničnog embrija ili cijelog zrna može biti inhibirano medijem koji sadrži abscizinsku kiselinu, katehin-tanine, nepoznate inhibitore iz pšeničnih pljevica ili osmotski aktivnim tvarima. Smatra se da svi ovi inhibitori pridonose otpornosti na priježetveno proklijavanje kod pšenice.
Ciljevi ovog istraživanja bili su utvditi utjecaj vodootopivih inhibitora iz pšeničnih pljevica na klijanje 20 genotipova pšenice uzgajanih dvije godine u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te utvrditi povezanost između osmotskog potencijala ekstrakta pljevica i njihovog inhibirajućeg učinka na klijanje.
Analiza varijance je pokazala postojanje visokosignifikantnih razlika među genotipovima kao i visokosignifikantne interakcije genotip x godina u inhibiciji nedormantnih zrna ekstraktom njihovih vlastitih pljevica. Također su opažene i signifikantne razlike u osjetljivosti zrna različitih genotipova pšenice na inhibitore klijanja iz zajedničkog izvora ekstrakta pljevica kao i u učinku različitih izvora ekstrakta na klijanje istog genotipa. Osmolaritet 20 ispitanih ekstrakta pljevica bio je u pozitivnoj korelaciji s njihovim inhibirajućim učinkom na klijanje. Međutim, otopine D-manitola s osmolaritetom jednakim onome od ispitanih ekstrakta pljevica imale su signifikantno manji inhibirajući učinak. Iz ovog proizlazi da je inhibirajući učinak ekstrakta pljevica samo djelomični uzrokovan smanjenim vodnim potencijalom medija za klijanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178322
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jerko Gunjača
(autor)
Marijana Barić
(autor)
Zdravko Martinić-Jerčić
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)