Pregled bibliografske jedinice broj: 638761
BOJA MEDA
BOJA MEDA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638761 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BOJA MEDA
(COLOUR OF HONEY)
Autori
Lovrić, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.07
Godina
2012
Stranica
37
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
boja; med; boja meda
(color; honey; color of honey)
Sažetak
Boja je osjetilni doţivljaj koji nastaje kada svjetlost karakteristi?nog spektra pobudi receptore u mrežnici oka. Boju također pripisujemo površinama objekata, materijalima, svjetlosnim izvorima, itd. ovisno o njihovim svojstvima apsorpcije, refleksije ili emisije svjetlosnog spektra. Boja i izgled namirnice su iznimno vaţni za potrošače, posebno pri početnoj procjeni kvalitete proizvoda, a utječe i na doživljaj ostalih senzorskih svojstava. Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Boja meda najčešće varira od svjetložute, žute do smeđe, tamnosmeđe tako da je npr. bagremov med izrazito svjetlije boje dok je kestenov med tamne, to jest tamnosmeđe boje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)