Pregled bibliografske jedinice broj: 638759
SENZORSKE ZNAČAJKE MEDA LIPE
SENZORSKE ZNAČAJKE MEDA LIPE, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638759 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SENZORSKE ZNAČAJKE MEDA LIPE
(SENSORY CHARACTERISTICS OF LIME HONEY)
Autori
Pandža, Nevena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2013
Stranica
24
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
senzorska procjena; med lipe; senzorske karakteristike; uniflorni profil meda
(sensory evaluation; lime honey; sensory characteristics; unifloral honey profile)
Sažetak
Med je prirodni proizvod izrazite nutritivne i terapijske vrijednosti te je kroz procjenu kvalitete meda bitno procijeniti i vrstu meda, karakteristične značajke, ali i ocijeniti značajke koje će biti percipirane od strane potrošača. Određivanje vrste meda obično se provodi peludnom analizom, fizikalno-kemijskim metodama, a važan doprinos ima i senzorska analiza. Cilj ovog rada bio je izdvojiti najznačajnije senzorske značajke meda lipe te senzorskom procjenom odrediti u kolikoj mjeri analizirani uzorci pripadaju navedenoj vrsti meda. Istraživanje se sastojalo od vizualne i olfaktorne procjene te procjene okusa i fizičkih značajki 5 uzoraka meda lipe iz sezone 2012. Senzorskom procjenom utvrđene su senzorske značajke meda lipe, a rezultati istraživanja ukazuju na prikladnost primjene senzorskih analiza u određivanju uniflornosti meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)