Pregled bibliografske jedinice broj: 638758
UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MEDA
UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MEDA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MEDA
(INFLUENCE OF TEMPERATURE ON ANTIOXIDANT ACTIVITY OF HONEY)
Autori
Margetić, Lana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2012
Stranica
30
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
cvjetni med; antioksidacijska aktivnost; temperatura; ukupni fenoli; FRAP metoda
(floral honey; antioxidant activity; temperature; total phenols; FRAP method)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirana su 3 uzorka cvjetnog meda, netretirana te zagrijavana 5 minuta pri temperaturi od 90 °C. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću FRAP metode. Udio ukupnih fenola kod netretiranih uzoraka iznosio je prosječno 80, 2 ± 14, 5 mg GAE/kg meda, a kod tretiranih 59, 2 ± 10, 2 mg GAE/kg meda. Antioksidacijska aktivnost, izražena kao FRAP vrijednost, kod netretiranih uzoraka iznosila je prosječno 214, 10 ± 10, 37 μM Fe (II) 10 %-tne otopine meda, dok je kod tretiranih uzoraka iznosila prosječno 139, 07 ± 11, 40 μM Fe (II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom kod netretiranih uzoraka (r = 0, 9607), kao i kod tretiranih uzoraka cvjetnog meda (r = 0, 9406). Svi dobiveni rezultati upućuju na to da se antioksidacijska aktivnost meda smanjuje podvrgavanjem meda visokim temperaturama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)