Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638758

UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MEDA


Margetić, Lana
UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MEDA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb


CROSBI ID: 638758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MEDA
(INFLUENCE OF TEMPERATURE ON ANTIOXIDANT ACTIVITY OF HONEY)

Autori
Margetić, Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.07

Godina
2012

Stranica
30

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
cvjetni med; antioksidacijska aktivnost; temperatura; ukupni fenoli; FRAP metoda
(floral honey; antioxidant activity; temperature; total phenols; FRAP method)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirana su 3 uzorka cvjetnog meda, netretirana te zagrijavana 5 minuta pri temperaturi od 90 °C. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću FRAP metode. Udio ukupnih fenola kod netretiranih uzoraka iznosio je prosječno 80, 2 ± 14, 5 mg GAE/kg meda, a kod tretiranih 59, 2 ± 10, 2 mg GAE/kg meda. Antioksidacijska aktivnost, izražena kao FRAP vrijednost, kod netretiranih uzoraka iznosila je prosječno 214, 10 ± 10, 37 μM Fe (II) 10 %-tne otopine meda, dok je kod tretiranih uzoraka iznosila prosječno 139, 07 ± 11, 40 μM Fe (II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom kod netretiranih uzoraka (r = 0, 9607), kao i kod tretiranih uzoraka cvjetnog meda (r = 0, 9406). Svi dobiveni rezultati upućuju na to da se antioksidacijska aktivnost meda smanjuje podvrgavanjem meda visokim temperaturama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Margetić, Lana
UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MEDA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
Margetić, L. (2012) 'UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MEDA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Margeti\'{c}, Lana}, year = {2012}, pages = {30}, keywords = {cvjetni med, antioksidacijska aktivnost, temperatura, ukupni fenoli, FRAP metoda}, title = {UTJECAJ TEMPERATURE NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MEDA}, keyword = {cvjetni med, antioksidacijska aktivnost, temperatura, ukupni fenoli, FRAP metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Margeti\'{c}, Lana}, year = {2012}, pages = {30}, keywords = {floral honey, antioxidant activity, temperature, total phenols, FRAP method}, title = {INFLUENCE OF TEMPERATURE ON ANTIOXIDANT ACTIVITY OF HONEY}, keyword = {floral honey, antioxidant activity, temperature, total phenols, FRAP method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font