Pregled bibliografske jedinice broj: 638757
SENZORSKA PROCJENA MEDA
SENZORSKA PROCJENA MEDA, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SENZORSKA PROCJENA MEDA
(HONEY SENSORY EVALUATION)
Autori
Mačković, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2012
Stranica
31
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
med bagrema; med kestena; senzorska procjena; senzorske značajke; uniflornost
(chestnut honey; Robinia honey; sensory evaluation; sensory characteristics; uniflorality)
Sažetak
Prilikom procjene kvalitete meda veoma je važno procijeniti i vrstu meda, što se obično provodi peludnom analizom. Senzorska procjena također ima vrijedan doprinos u određivanju vrste meda. Cilj ovog rada bio je izdvojiti najznačajnije senzorske značajke bagremovog i kestenovog meda te odrediti u kolikoj mjeri uzorci pripadaju navedenim vrstama meda. Tijekom istraživanja procijenjene su vizualne i olfaktorne značajke te okus, aroma i fizikalne značajke 5 uzoraka bagremovog i 5 uzoraka kestenovog meda, iz sezone 2011. Uzorcima je utvrđen i uniflorni profil, odnosno pripadnost meda određenoj vrsti, na osnovi senzorske procjene mirisa i arome uzoraka meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)