Pregled bibliografske jedinice broj: 638750
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA, 2013., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA
(CHANGES OF ANTIOXIDANT ACTIVITY IN ACACIA HONEY AFTER HEAT TREATMENT)
Autori
Lež, Ena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.02
Godina
2013
Stranica
69
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
med; antioksidacijska aktivnost; ukupni fenoli; FRAP; DPPH
(honey; antioxidative activity; total phenolic content; FRAP; DPPH)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 30 uzoraka bagremovog meda (Varaždinska županija, sezona 2011), netretiranih, odnosno zagrijavanih 5 minuta pri 90 °C. Određen je udio ukupnih fenola modificiranom Folin-Ciocalteu metodom te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Prosječan udio ukupnih fenola u netretiranim uzorcima iznosio je 39, 5±15, 7, odnosno 37, 1±15, 4 mg GAE/kg meda u tretiranim uzorcima. Antioksidacijska aktivnost određena DPPH metodom u netretiranim uzorcima iznosila je 114, 1±40, 4, odnosno 155, 2±64, 7 mg mL-1 u tretiranim uzorcima. Antioksidacijska aktivnost određena FRAP metodom u netretiranim uzorcima iznosila je 42, 3±5, 3, odnosno 45, 6±4, 8 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda u tretiranim uzorcima. Istraživanjem je utvrđeno da zagrijavanje 5 minuta pri 90 °C ne utječe statistički značajno (p > 0, 05) na promjene ispitivanih parametara, odnosno na antioksidacijski kapacitet bagremovog meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)