Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638750

UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA


Lež, Ena
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA, 2013., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb


CROSBI ID: 638750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA
(CHANGES OF ANTIOXIDANT ACTIVITY IN ACACIA HONEY AFTER HEAT TREATMENT)

Autori
Lež, Ena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.02

Godina
2013

Stranica
69

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
med; antioksidacijska aktivnost; ukupni fenoli; FRAP; DPPH
(honey; antioxidative activity; total phenolic content; FRAP; DPPH)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 30 uzoraka bagremovog meda (Varaždinska županija, sezona 2011), netretiranih, odnosno zagrijavanih 5 minuta pri 90 °C. Određen je udio ukupnih fenola modificiranom Folin-Ciocalteu metodom te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Prosječan udio ukupnih fenola u netretiranim uzorcima iznosio je 39, 5±15, 7, odnosno 37, 1±15, 4 mg GAE/kg meda u tretiranim uzorcima. Antioksidacijska aktivnost određena DPPH metodom u netretiranim uzorcima iznosila je 114, 1±40, 4, odnosno 155, 2±64, 7 mg mL-1 u tretiranim uzorcima. Antioksidacijska aktivnost određena FRAP metodom u netretiranim uzorcima iznosila je 42, 3±5, 3, odnosno 45, 6±4, 8 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda u tretiranim uzorcima. Istraživanjem je utvrđeno da zagrijavanje 5 minuta pri 90 °C ne utječe statistički značajno (p > 0, 05) na promjene ispitivanih parametara, odnosno na antioksidacijski kapacitet bagremovog meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lež, Ena
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA, 2013., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
Lež, E. (2013) 'UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Le\v{z}, Ena}, year = {2013}, pages = {69}, keywords = {med, antioksidacijska aktivnost, ukupni fenoli, FRAP, DPPH}, title = {UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA}, keyword = {med, antioksidacijska aktivnost, ukupni fenoli, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Le\v{z}, Ena}, year = {2013}, pages = {69}, keywords = {honey, antioxidative activity, total phenolic content, FRAP, DPPH}, title = {CHANGES OF ANTIOXIDANT ACTIVITY IN ACACIA HONEY AFTER HEAT TREATMENT}, keyword = {honey, antioxidative activity, total phenolic content, FRAP, DPPH}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font