Pregled bibliografske jedinice broj: 638749
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638749 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA
(EFFECTS OF HEATING ON ANTIOXIDANT ACTIVITY OF CHESTNUT HONEY)
Autori
Vukičević, Darija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2012
Stranica
62
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; med; ukupni fenoli
(antioxidative activity; DPPH; FRAP; honey; phenolic content)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 8 uzoraka kestenovog meda, netretiranih i zagrijavanih 5 minuta pri 90°C. Određen je udio ukupnih fenola modificiranom Folin-Ciocalteu metodom te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Prosječan udio ukupnih fenola u netretiranim uzorcima iznosio je 206, 26 ± 10, 90, odnosno 217, 90 ± 14, 96 mg GAE/kg u uzorcima kestenovog meda zagrijavanim 5 minuta pri 90°C. Antioksidacijska aktivnost određena DPPH metodom iznosila je 75, 47 ± 21, 48, a u slučaju tretiranih uzoraka 76, 91 ± 22, 88 mg/mL. FRAP vrijednost netretiranih uzoraka kestenovog meda iznosila je prosječno 283, 18±8, 20, dok je u slučaju tretiranih uzoraka prosječna FRAP vrijednost bila 253, 87 ± 7, 27 mM Fe(II) 10%-tne otopine meda. Zagrijavanje 5 minuta pri 90°C ne utječe statistički značajno (p > 0, 05) na promjene ispitivanih parametara, odnosno na antioksidacijski kapacitet kestenovog meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)