Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638749

UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA


Vukičević, Darija
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb


CROSBI ID: 638749 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA
(EFFECTS OF HEATING ON ANTIOXIDANT ACTIVITY OF CHESTNUT HONEY)

Autori
Vukičević, Darija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2012

Stranica
62

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; DPPH; FRAP; med; ukupni fenoli
(antioxidative activity; DPPH; FRAP; honey; phenolic content)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 8 uzoraka kestenovog meda, netretiranih i zagrijavanih 5 minuta pri 90°C. Određen je udio ukupnih fenola modificiranom Folin-Ciocalteu metodom te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Prosječan udio ukupnih fenola u netretiranim uzorcima iznosio je 206, 26 ± 10, 90, odnosno 217, 90 ± 14, 96 mg GAE/kg u uzorcima kestenovog meda zagrijavanim 5 minuta pri 90°C. Antioksidacijska aktivnost određena DPPH metodom iznosila je 75, 47 ± 21, 48, a u slučaju tretiranih uzoraka 76, 91 ± 22, 88 mg/mL. FRAP vrijednost netretiranih uzoraka kestenovog meda iznosila je prosječno 283, 18±8, 20, dok je u slučaju tretiranih uzoraka prosječna FRAP vrijednost bila 253, 87 ± 7, 27 mM Fe(II) 10%-tne otopine meda. Zagrijavanje 5 minuta pri 90°C ne utječe statistički značajno (p > 0, 05) na promjene ispitivanih parametara, odnosno na antioksidacijski kapacitet kestenovog meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vukičević, Darija
UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
Vukičević, D. (2012) 'UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuki\v{c}evi\'{c}, Darija}, year = {2012}, pages = {62}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, DPPH, FRAP, med, ukupni fenoli}, title = {UTJECAJ ZAGRIJAVANJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST KESTENOVOG MEDA}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, DPPH, FRAP, med, ukupni fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuki\v{c}evi\'{c}, Darija}, year = {2012}, pages = {62}, keywords = {antioxidative activity, DPPH, FRAP, honey, phenolic content}, title = {EFFECTS OF HEATING ON ANTIOXIDANT ACTIVITY OF CHESTNUT HONEY}, keyword = {antioxidative activity, DPPH, FRAP, honey, phenolic content}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font