Pregled bibliografske jedinice broj: 638746
UVOĐENJE I VREDNOVANJE HACCP SUSTAVA U ŠKOLSKIM KUHINJAMA
UVOĐENJE I VREDNOVANJE HACCP SUSTAVA U ŠKOLSKIM KUHINJAMA, 2012., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UVOĐENJE I VREDNOVANJE HACCP SUSTAVA U ŠKOLSKIM KUHINJAMA
(IMPLEMENTATION AND VALIDATION OF HACCP SYSTEM IN THE SCHOOL KITCHEN)
Autori
Mihaljević, Ivka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2012
Stranica
94
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
HACCP; školska prehrana; sigurnost hrane; kvaliteta hrane; analiza opasnosti
(HACCP; school food; food safety; food quality)
Sažetak
Zdravstveno ispravna hrana i pravilna prehrana jedan su od osnovnih temelja zdravlja stanovništva. Sukladno članku 68. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08), sve osnovne škole dužne su osigurati prehranu učenicima. Usvajanje pravilnih prehrambenih navika u djetinjstvu, temelj je zdravlja i u odrasloj životnoj dobi, a školske institucije imaju jednu od ključnih uloga u tom procesu. HACCP sustav je preventivni pristup kontroli kvalitete. Cilj ovog rada bio je uvođenje HACCP-a u školsku kuhinju, koji je popraćen detaljnom razradom dokumentacije i evidencijskih lista. Doprinos ovog rada očitovat će se u postizanju visokog stupnja sigurnosti hrane u školskoj kuhinji. Osiguranje zdravstvene ispravnosti namirnica danas je jedan od najvažnijih čimbenika očuvanja zdravlja koje je nezamislivo provesti bez HACCP sustava. Rezultat rada je uvođenje i primjena HACCP-a baziranog na svih sedam načela uz primjenu Vodiča dobre higijenske prakse za ugostitelje i Vodiča dobre higijenske prakse za institucionalne kuhinje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)