Pregled bibliografske jedinice broj: 638675
Utjecaj roka sjetve na prinos i sastavnice prinosa uljane repice
Utjecaj roka sjetve na prinos i sastavnice prinosa uljane repice // Glasnik zaštite bilja, 36 (2013), 4; 48-54 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 638675 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka sjetve na prinos i sastavnice prinosa uljane repice
(Effect of sowing date on yield and yield components of rape seed cultiars)
Autori
Pospišil, Milan ; Pospišil, Ana ; Butorac, Jasminka ; Junašević, Ivan
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 36
(2013), 4;
48-54
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
uljana repica; rok sjetve; sorta; hibrid
(rapeseed; sowing date; variety; hybrid)
Sažetak
Jedan od čimbenika za uspješnu i stabilnu proizvodnju uljane repice je kvalitetna i na vrijeme obavljena sjetva. U cilju istraživanja utjecaja roka sjetve na prinos i sastavnice prinosa sadašnjih sorata i hibrida uljane repice, postavljeni su egzaktni mikropokusi na pokusnom polju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu tijekom 2009./10. godine. Zbog nedovoljne količine oborina, u prvom roku sjetve ostvaren je manji postotak nicanja i manji broj biljaka po m2 u žetvi u odnosu na drugi rok sjetve. U prvom roku sjetve (28. VIII.) ostvaren je značajno veći broj komuški po biljci, veća dužina komuške i veći prinos sjemena po biljci u odnosu na drugi rok sjetve (4. IX.). Istraživane sorte i hibridi su se značajno razlikovali u prinosu i sastavnicama prinosa. Veliki broj sorata i hibrida postigao je po vrijednosti isti rezultat jer su razlike unutar statistički dopuštenog odstupanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0791843-0392 - Evaluacija i rajonizacija sorata šećerne repe u R. Hrvatskoj (Pospišil, Milan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record