Pregled bibliografske jedinice broj: 638651
ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG I BAGREMOVOG MEDA
ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG I BAGREMOVOG MEDA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG I BAGREMOVOG MEDA
(ANTIOXIDANT ACTIVITY OF MULTIFLORAL AND ACACIA HONEY)
Autori
Šilić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.10
Godina
2012
Stranica
55
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
med; fenoli; flavonoidi; DPPH; FRAP
(honey; phenolics; flavonoids; DPPH; FRAP)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 20 uzoraka meda, pri čemu 10 uzoraka cvjetnog i 10 uzoraka bagremovog meda podrijetlom iz 2 regije (regija 1 - okolica Novog Marofa, regija 2 – okolica Ludbrega) varaždinskog područja, iz sezone 2009. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Prosječna vrijednost udjela ukupnih fenola iznosi je 202, 190 ± 18, 568 mg GAE/kg meda za uzorke cvjetnog meda, te 89, 238 ± 8, 943 mg GAE/kg meda za uzorke bagremovog meda. Prosječna vrijednost udjela ukupnih flavonoida za uzorke cvjenog meda iznosi 5, 986± 0, 656 mg QE/100 g meda, odnosno 2, 028 ± 0, 714 mg QE/100g meda za uzorke bagremovog meda. Prosječna vrijednost antioksidacijske aktivnosti, određene DPPH metodom i izražena kao IC50, za uzorke cvjetnog meda iznosi 14, 303 ± 3, 862 mg/mL, a za uzorke bagremovog meda 37, 206 ± 10, 075 mg/mL. Prosječna vrijednost rezultata određivanja antioksidacijske aktivnosti meda pomoću FRAP metode za uzorke cvjetnog meda iznosi 302, 825 ± 27, 297 µM Fe (II), a za uzorke bagremovog meda 89, 206 ± 20, 170μM Fe(II). Obzirom na rezultate svih istraživanih parametara, cvjetni med pokazuje viši antioksidacijski kapacitet u odnosu na bagremov med.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)