Pregled bibliografske jedinice broj: 638649
PROCJENA KVALITETE BAGREMOVOG MEDA RAZLIČITOG GEOGRAFSKOG PODRIJETLA
PROCJENA KVALITETE BAGREMOVOG MEDA RAZLIČITOG GEOGRAFSKOG PODRIJETLA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROCJENA KVALITETE BAGREMOVOG MEDA RAZLIČITOG GEOGRAFSKOG PODRIJETLA
(QUALITY ASSESSMENT OF ACACIA HONEY OF DIFFERENT GEOGRAPHICAL ORIGIN)
Autori
Vuglec-Dmitrašinović, Dina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2012
Stranica
48
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
bagremov med; fizikalno-kemijski parametri; kvaliteta meda; sastav meda
(acacia honey; physical and chemical parameters; honey quality; honey composition)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 95 uzoraka bagremovog meda (Robinia pseudoacacia L.) prikupljenih iz 5 županija Republike Hrvatske, odnosno iz Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske, Istarske i Osječko-baranjske županije, u svrhu određivanja fizikalno-kemijskih parametara. Određeni fizikalno-kemijski parametri uključivali su maseni udio vode, kiselost, električnu provodnost, maseni udio reducirajućih šećera, maseni udio saharoze te specifični kut rotacije. Analiza uzoraka je pokazala kako se maseni udio vode kretao u rasponu od 14, 24% do 21, 04%, kiselost od 7, 96 mEq/kg do 32, 54 mEq/kg, električna provodnost od 0, 1006 mS/cm do 0, 505 mS/cm, reducirajući šećeri od 61, 57 g/100g do 73, 59 g/100g, udio saharoze od 0, 00 g/100g do 3, 62 g/100g te specifični kut rotacije od -6, 94° do -14, 48°.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)