Pregled bibliografske jedinice broj: 638648
ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA
ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA
(DETERMINATION OF PROLINE CONTENT, INVERTASE ACTIVITY AND HMF CONTENT IN ACACIA HONEY)
Autori
Buntak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2012
Stranica
41
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
med; prolin; invertaza; HMF
(honey; proline; invertase; HMF)
Sažetak
Na kvalitetu meda utječu botaničko i geografsko podrijetlo, okolišni uvjeti, podrijetlo pčela, način prerade, te uvjeti tijekom skladištenja. Pomoću navedenih parametara mogu se ustanoviti zrelost i svježina meda, duljina skladištenja, duljina termičke obrade, te je li med patvoren. U istraživanju provedenom na 28 uzoraka meda od bagrema određivani su neki od fizikalno-kemijskih parametara koji utječu na kvalitetu meda: količina prolina, aktivnost invertaze i udio 5-hidroksimetilfurfuraldehid (HMF-a). Količina prolina kretala se u rasponu od 22, 73 do 377, 48 mg/ kg, aktivnost invertaze od 0, 76 do 15, 82 IN i udio HMF-a od 0, 58 do 33, 79 mg/ kg. Količina prolina je u 19 od 28 uzoraka manja od količine utvrđene zahtjevima Codex Alimentarius-a što ukazuje kako je riječ o vrsti meda s prirodno niskim udjelom prolina. Pošto su aktivnosti invertaze i količine HMF-a u skladu sa zahtjevima Pravilnika i CAC-a, može se zaključiti kako je med dobre kakvoće, svježine i nije bio dugo skladišten.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)