Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638648

ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA


Buntak, Ivana
ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb


CROSBI ID: 638648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA
(DETERMINATION OF PROLINE CONTENT, INVERTASE ACTIVITY AND HMF CONTENT IN ACACIA HONEY)

Autori
Buntak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.06

Godina
2012

Stranica
41

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
med; prolin; invertaza; HMF
(honey; proline; invertase; HMF)

Sažetak
Na kvalitetu meda utječu botaničko i geografsko podrijetlo, okolišni uvjeti, podrijetlo pčela, način prerade, te uvjeti tijekom skladištenja. Pomoću navedenih parametara mogu se ustanoviti zrelost i svježina meda, duljina skladištenja, duljina termičke obrade, te je li med patvoren. U istraživanju provedenom na 28 uzoraka meda od bagrema određivani su neki od fizikalno-kemijskih parametara koji utječu na kvalitetu meda: količina prolina, aktivnost invertaze i udio 5-hidroksimetilfurfuraldehid (HMF-a). Količina prolina kretala se u rasponu od 22, 73 do 377, 48 mg/ kg, aktivnost invertaze od 0, 76 do 15, 82 IN i udio HMF-a od 0, 58 do 33, 79 mg/ kg. Količina prolina je u 19 od 28 uzoraka manja od količine utvrđene zahtjevima Codex Alimentarius-a što ukazuje kako je riječ o vrsti meda s prirodno niskim udjelom prolina. Pošto su aktivnosti invertaze i količine HMF-a u skladu sa zahtjevima Pravilnika i CAC-a, može se zaključiti kako je med dobre kakvoće, svježine i nije bio dugo skladišten.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Buntak, Ivana
ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
Buntak, I. (2012) 'ODREĐIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buntak, Ivana}, year = {2012}, pages = {41}, keywords = {med, prolin, invertaza, HMF}, title = {ODRE\DJIVANJE UDJELA PROLINA, AKTIVNOSTI INVERTAZE I UDJELA HMF-a U UZORCIMA BAGREMOVOG MEDA}, keyword = {med, prolin, invertaza, HMF}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buntak, Ivana}, year = {2012}, pages = {41}, keywords = {honey, proline, invertase, HMF}, title = {DETERMINATION OF PROLINE CONTENT, INVERTASE ACTIVITY AND HMF CONTENT IN ACACIA HONEY}, keyword = {honey, proline, invertase, HMF}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font