Pregled bibliografske jedinice broj: 638647
ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA
ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638647 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA
(DETERMINATION OF CHEMICAL CHARACTERISTICS OF HONEYDEW HONEY)
Autori
Tuđa, Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.05
Godina
2012
Stranica
43
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
invertaza; med; prolin; reducirajući šečeri; saharoza
(honey; invertase; reducing sugar; prolin; sucrose)
Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 17 uzoraka meda medljikovca podrijetlom iz Istre. U uzorcima su određeni udio prolina, aktivnost invertaze, maseni udio reducirajućih šećera i maseni udio saharoze. Udio prolina u uzorcima kretao se od 81, 67 mg/kg do 261, 49 mg/kg uz koeficijent varijabilnosti 31, 06%. Kriterij Codex Alimentariusa (≥180 mg/kg prolina) nije bilo zadovoljilo 71% uzoraka. Invertazna aktivnost bila je od 7, 08 IN do 29, 06 IN uz koeficijent varijabilnosti 35, 03%. Kriterij Codex Alimentariusa (≥10 IN) nije bilo zadovoljilo 5, 89% uzoraka. Maseni udio reducirajućih šećera bio je od 58, 46% do 67, 21% uz koficijent varijabilnosti 3, 96%. Zahtjev Pravilnika i kriterij Codex Alimentariusa (≥45%) bili su zadovoljili svi uzorci. Maseni udio saharoze iznosio je od 0, 59% do 7, 27% uz koficijent varijabilnosti 57, 31%. Zahtjev Pravilnika i kriterij Codex Alimentariusa (≤5%) nije bilo zadovoljilo 24% uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)