Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638647

ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA


Tuđa, Lea
ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb


CROSBI ID: 638647 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA
(DETERMINATION OF CHEMICAL CHARACTERISTICS OF HONEYDEW HONEY)

Autori
Tuđa, Lea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.05

Godina
2012

Stranica
43

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
invertaza; med; prolin; reducirajući šečeri; saharoza
(honey; invertase; reducing sugar; prolin; sucrose)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja analizirano je 17 uzoraka meda medljikovca podrijetlom iz Istre. U uzorcima su određeni udio prolina, aktivnost invertaze, maseni udio reducirajućih šećera i maseni udio saharoze. Udio prolina u uzorcima kretao se od 81, 67 mg/kg do 261, 49 mg/kg uz koeficijent varijabilnosti 31, 06%. Kriterij Codex Alimentariusa (≥180 mg/kg prolina) nije bilo zadovoljilo 71% uzoraka. Invertazna aktivnost bila je od 7, 08 IN do 29, 06 IN uz koeficijent varijabilnosti 35, 03%. Kriterij Codex Alimentariusa (≥10 IN) nije bilo zadovoljilo 5, 89% uzoraka. Maseni udio reducirajućih šećera bio je od 58, 46% do 67, 21% uz koficijent varijabilnosti 3, 96%. Zahtjev Pravilnika i kriterij Codex Alimentariusa (≥45%) bili su zadovoljili svi uzorci. Maseni udio saharoze iznosio je od 0, 59% do 7, 27% uz koficijent varijabilnosti 57, 31%. Zahtjev Pravilnika i kriterij Codex Alimentariusa (≤5%) nije bilo zadovoljilo 24% uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tuđa, Lea
ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
Tuđa, L. (2012) 'ODREĐIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tu\dja, Lea}, year = {2012}, pages = {43}, keywords = {invertaza, med, prolin, reduciraju\'{c}i \v{s}e\v{c}eri, saharoza}, title = {ODRE\DJIVANJE KEMIJSKIH KARAKTERISTIKA MEDLJIKOVCA}, keyword = {invertaza, med, prolin, reduciraju\'{c}i \v{s}e\v{c}eri, saharoza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tu\dja, Lea}, year = {2012}, pages = {43}, keywords = {honey, invertase, reducing sugar, prolin, sucrose}, title = {DETERMINATION OF CHEMICAL CHARACTERISTICS OF HONEYDEW HONEY}, keyword = {honey, invertase, reducing sugar, prolin, sucrose}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font