Pregled bibliografske jedinice broj: 638642
ODREĐIVANJE FLAVONOIDA U CVJETNOM MEDU TE MEDU BAGREMA PRIMJENOM HPLC TEHNIKE
ODREĐIVANJE FLAVONOIDA U CVJETNOM MEDU TE MEDU BAGREMA PRIMJENOM HPLC TEHNIKE, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638642 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE FLAVONOIDA U CVJETNOM MEDU TE MEDU BAGREMA PRIMJENOM HPLC TEHNIKE
(DETERMINATION OF FLAVONOIDS IN FLORAL AND ACACIA HONEY USING HPLC ANALYSIS)
Autori
Šoštarić, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.03
Godina
2012
Stranica
40
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
flavonoidi; HPLC tehnika; med
(flavonoids; HPLC analysis; honey)
Sažetak
Med predstavlja dobar izvor bioaktivnih sastojaka od kojih se ističu polifenoli, odnosno flavonoidi. Udio polifenolnih spojeva uvelike ovisi o vrsti meda. Tijekom ovog istraživanja, analizirano je 20 uzoraka cvjetnog meda te 20 uzoraka bagremovog meda, podrijetlom iz sjeverozapadne Hrvatske, iz sezone 2009. Vrsta meda prethodno je utvrđena peludnom analizom. HPLC tehnikom u uzorcimacvjetnog i bagremovog meda, tijekom 3 mjeseca skladištenja, praćene su promjene udjela flavonoida kvercetina, hesperetina, luteolina, kamferola, apigenina, pinocembrina, krizina i galangina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)