Pregled bibliografske jedinice broj: 638641
Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj
Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
CROSBI ID: 638641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj
(Nutritional value of chestnuts from different natural habitats in Croatia)
Autori
Sakač, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.02
Godina
2012
Stranica
45
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
kemijski sastav; kvaliteta kestena; nutritivna vrijednost
(chemical composition; quality of chestnuts; nutritional value)
Sažetak
U ovom radu analizirani su uzorci kestena iz 6 različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj. Prikupljeno je 60 uzoraka sa područja: Samoborska gora, Žumberačka gora, Moslavačka gora, Medvednica, Krndija i Bilogora. Određen je osnovni kemijski sastav: udio vode, udio masti, udio bjelančevina, udio pepela, udio ukupnih ugljikohidrata, te energetska vrijednost. Dobiveni rezultati su pokazali da se prosječni udio vode kretao od 48, 38 % do 53, 81 %, prosječni udio masti od 2, 41 % do 5, 20 %, prosječni udio bjelančevina od 3, 95 % do 6, 90 %, prosječni udio pepela od 2, 15 % do 2, 59 %, prosječni udio ugljikohidrata od 87, 24 % do 89, 65 %, te energetska vrijednost od 778, 41 kJ do 901, 88 kJ. Analiza varijance (ANOVA) pokazala je da po svim analiziranim parametrima postoje statistički značajne razlike između prirodnih staništa kestena, a unutar samih staništa samo između uzoraka za udio vode i ugljikohidrata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)