Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638641

Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj


Sakač, Nataša
Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb


CROSBI ID: 638641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj
(Nutritional value of chestnuts from different natural habitats in Croatia)

Autori
Sakač, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakulttet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.02

Godina
2012

Stranica
45

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
kemijski sastav; kvaliteta kestena; nutritivna vrijednost
(chemical composition; quality of chestnuts; nutritional value)

Sažetak
U ovom radu analizirani su uzorci kestena iz 6 različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj. Prikupljeno je 60 uzoraka sa područja: Samoborska gora, Žumberačka gora, Moslavačka gora, Medvednica, Krndija i Bilogora. Određen je osnovni kemijski sastav: udio vode, udio masti, udio bjelančevina, udio pepela, udio ukupnih ugljikohidrata, te energetska vrijednost. Dobiveni rezultati su pokazali da se prosječni udio vode kretao od 48, 38 % do 53, 81 %, prosječni udio masti od 2, 41 % do 5, 20 %, prosječni udio bjelančevina od 3, 95 % do 6, 90 %, prosječni udio pepela od 2, 15 % do 2, 59 %, prosječni udio ugljikohidrata od 87, 24 % do 89, 65 %, te energetska vrijednost od 778, 41 kJ do 901, 88 kJ. Analiza varijance (ANOVA) pokazala je da po svim analiziranim parametrima postoje statistički značajne razlike između prirodnih staništa kestena, a unutar samih staništa samo između uzoraka za udio vode i ugljikohidrata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sakač, Nataša
Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb
Sakač, N. (2012) 'Nutritivna vrijednost kestena iz različitih prirodnih staništa u Hrvatskoj', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakulttet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Saka\v{c}, Nata\v{s}a}, year = {2012}, pages = {45}, keywords = {kemijski sastav, kvaliteta kestena, nutritivna vrijednost}, title = {Nutritivna vrijednost kestena iz razli\v{c}itih prirodnih stani\v{s}ta u Hrvatskoj}, keyword = {kemijski sastav, kvaliteta kestena, nutritivna vrijednost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Saka\v{c}, Nata\v{s}a}, year = {2012}, pages = {45}, keywords = {chemical composition, quality of chestnuts, nutritional value}, title = {Nutritional value of chestnuts from different natural habitats in Croatia}, keyword = {chemical composition, quality of chestnuts, nutritional value}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font