Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638621

Primjena fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca u proizvodnji vina iz različith sorti grožđa kutjevačkih vinograda


Miličević, Borislav; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Petošić, Emil; Ačkar; Đurđica; Čačić, Jasna
Primjena fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca u proizvodnji vina iz različith sorti grožđa kutjevačkih vinograda // Glasnik zaštite bilja, 36 (2013), 4; 76-85 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 638621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca u proizvodnji vina iz različith sorti grožđa kutjevačkih vinograda
(Applying fermentation using immobilized yeast cells in producing wine of different grape varieties from Kutjevo vineyards)

Autori
Miličević, Borislav ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Petošić, Emil ; Ačkar ; Đurđica ; Čačić, Jasna

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 36 (2013), 4; 76-85

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
imobilizirane stanice kvasca ; aroma ; sorte grožđa ; kvaliteta vina
(immobilised yeast ; aroma ; grape sorts ; wine quality)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi mogućnost proizvodnje vrhunskog vina upotrebom imobiliziranih stanica kvasca. Odabrano je devet dominantih sorti grožđa unutar grupe preporučenih i dopuštenih sorti vinograda Kutjevo, koji se nalaze u istočnom dijelu kontinentalne Hrvatske. Rezultati su pokazali da sorte Rizling rajnski i Graševina bijela mogu biti označene kao sorte pogodne za proizvodnju vina pomoću imobiliziranih stanica kvasca. One imaju potencijal za proizvodnju vina visoke kvalitete, čak pogodnih i za dulje sazrijevanje. Prema ovom istraživanju sorte Rizvanac bijeli, Pinot sivi, Pinot bijeli, Traminac crveni i Chardonnay daju značajno bolja vina klasičnim postupkom fermenatacije, u odnosu na vina proizvedena postupkom s imobiliziranim stanicama kvasca, pa se stoga ovaj način ne preporuča u proizvodnji vina kod navedenih sorti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Miličević, Borislav; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Petošić, Emil; Ačkar; Đurđica; Čačić, Jasna
Primjena fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca u proizvodnji vina iz različith sorti grožđa kutjevačkih vinograda // Glasnik zaštite bilja, 36 (2013), 4; 76-85 (recenziran, članak, znanstveni)
Miličević, B., Babić, J., Šubarić, D., Petošić, E., Ačkar, Đurđica & Čačić, J. (2013) Primjena fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca u proizvodnji vina iz različith sorti grožđa kutjevačkih vinograda. Glasnik zaštite bilja, 36 (4), 76-85.
@article{article, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Peto\v{s}i\'{c}, Emil and \v{C}a\v{c}i\'{c}, Jasna}, year = {2013}, pages = {76-85}, keywords = {imobilizirane stanice kvasca, aroma, sorte gro\v{z}\dja, kvaliteta vina}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {36}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Primjena fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca u proizvodnji vina iz razli\v{c}ith sorti gro\v{z}\dja kutjeva\v{c}kih vinograda}, keyword = {imobilizirane stanice kvasca, aroma, sorte gro\v{z}\dja, kvaliteta vina} }
@article{article, author = {Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Peto\v{s}i\'{c}, Emil and \v{C}a\v{c}i\'{c}, Jasna}, year = {2013}, pages = {76-85}, keywords = {immobilised yeast, aroma, grape sorts, wine quality}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {36}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Applying fermentation using immobilized yeast cells in producing wine of different grape varieties from Kutjevo vineyards}, keyword = {immobilised yeast, aroma, grape sorts, wine quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font