Pregled bibliografske jedinice broj: 638621
Primjena fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca u proizvodnji vina iz različith sorti grožđa kutjevačkih vinograda
Primjena fermentacije s imobiliziranim stanicama kvasca u proizvodnji vina iz različith sorti grožđa kutjevačkih vinograda // Glasnik zaštite bilja, 36 (2013), 4; 76-85 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 638621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena fermentacije s imobiliziranim stanicama
kvasca u proizvodnji vina iz različith sorti
grožđa kutjevačkih vinograda
(Applying fermentation using immobilized yeast
cells in producing wine of different grape
varieties from Kutjevo vineyards)
Autori
Miličević, Borislav ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Petošić, Emil ; Ačkar ; Đurđica ; Čačić, Jasna
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 36
(2013), 4;
76-85
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
imobilizirane stanice kvasca ; aroma ; sorte grožđa ; kvaliteta vina
(immobilised yeast ; aroma ; grape sorts ; wine quality)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi mogućnost proizvodnje vrhunskog vina upotrebom imobiliziranih stanica kvasca. Odabrano je devet dominantih sorti grožđa unutar grupe preporučenih i dopuštenih sorti vinograda Kutjevo, koji se nalaze u istočnom dijelu kontinentalne Hrvatske. Rezultati su pokazali da sorte Rizling rajnski i Graševina bijela mogu biti označene kao sorte pogodne za proizvodnju vina pomoću imobiliziranih stanica kvasca. One imaju potencijal za proizvodnju vina visoke kvalitete, čak pogodnih i za dulje sazrijevanje. Prema ovom istraživanju sorte Rizvanac bijeli, Pinot sivi, Pinot bijeli, Traminac crveni i Chardonnay daju značajno bolja vina klasičnim postupkom fermenatacije, u odnosu na vina proizvedena postupkom s imobiliziranim stanicama kvasca, pa se stoga ovaj način ne preporuča u proizvodnji vina kod navedenih sorti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts