Pregled bibliografske jedinice broj: 638611
Utjecaj dodatka inokulanta na frakcije proteina kukuruzne silaže u uvjetima induciranog kvarenja
Utjecaj dodatka inokulanta na frakcije proteina kukuruzne silaže u uvjetima induciranog kvarenja // ZBORNIK SAŽETAKA / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 271-272 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 638611 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka inokulanta na frakcije proteina kukuruzne silaže u uvjetima induciranog kvarenja
(Influence of inoculant additives on protein fractions in spoilage induced corn silage)
Autori
Marija Duvnjak, Siniša Škvorc, Kristina Kljak, Darko Grbeša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
ZBORNIK SAŽETAKA
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 271-272
ISBN
978-953-7871-07-9
Skup
48. hrvatski i 8. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 17.02.2013. - 22.02.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
inokulanti; frakcije proteina; aeracija
(inoculant additives; protein fractions; aeration)
Sažetak
Silažni inokulanti su najčešći tip aditiva koji se koristi u proizvodnji silaža te je ovo istraživanje provedeno kako bi se utvrdio utjecaj dodatka inokulanta na frakcije proteina kukuruzne silaže u uvjetima induciranog kvarenja (aeracija. Za siliranje su korištena tri različita hibrida kukuruza žutog zrna (Bc 418b, Bc 678 i Bc exp 6) proizvedena pri istim proizvodnim uvjetima u poljskom pokusu postavljenom kao slučajni blok raspored u pet ponavljanja. Svako ponavljanje je silirano (31, 01 – 38, 52% ST) u 30L plastične posude sa i bez dodatka komercijalnog inokulanta u koncentraciji 1x107 CFU/g svježeg materijala. Posude su aerirane 21 i 60 dana nakon zatvaranja. U pokusu su praćeni sadržaji sirovog proteina, topivog sirovog proteina, amonijaka od ukupnog dušika i ukupnih zeina u zrnu kukuruza. Rezultati analiza su pokazali da aeracija uzrokuje značajan pad (P<0, 05) koncentracije zeina (sa 63, 90 na 39, 44mg/g ST), te blagi porast topivog sirovog proteina (sa 24, 00 na 32, 06mg/g ST) i amonijaka (sa 4, 38 na 8, 44% NH3/N). Sadržaj sirovog proteina pokazuje trend blagog pada iako nije utvrđena statistički značajna razlika između uzorkovanja. Silaža hibrida Bc 418b u uvjetima induciranog kvarenja je imala više (P<0, 05) amonijaka (11, 05% NH3/N) u usporedbi sa silažom hibrida Bc 678 (6, 55% NH3/N). Nije utvrđena statistički značajna razlika (P>0, 05) u kvaliteti proteina silaže sa inokulantom i bez inokulanta. Aeracija potiče proteolitičke reakcije pri čemu dodatak inokulanta nema utjecaj na frakcije proteina u ekstremnim uvjetima induciranog kvarenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb