Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638349

Ispitivanje antimikrobnog djelovanja i osjetljivosti autohtonih izolata Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7 na antibiotike


Bučan, Dora
Ispitivanje antimikrobnog djelovanja i osjetljivosti autohtonih izolata Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7 na antibiotike, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 638349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje antimikrobnog djelovanja i osjetljivosti autohtonih izolata Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7 na antibiotike
(Antimicrobial activity and antibiotic susceptibility profiles of autochthonous starter cultures Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7)

Autori
Bučan, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2013

Stranica
49

Mentor
Beganović, Jasna

Ključne riječi
antimikrobna osjetljivost; autohtone starter kulture iz sira; Lactobacillus fermentum; Enterococcus faecium; fermentirani mliječni proizvodi
(antimicrobial susceptibility; autochthonous cheese starter cultures; Lactobacillus fermentum; Enterococcus faecium; fermented dairy products)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati antimikrobno djelovanje i osjetljivost autohtonih bakterija mliječne kiseline (BMK), izoliranih iz tradicionalnog hrvatskog svježeg sira, na različite antibiotike. Na temelju analize staničnih proteina 15 autohtonih BMK, pomoću SDS- PAGE metode, ustanovljeno je da se radi o dva različita soja koji su identificirani kao Lactobacillusfermentum A8 i Enterococcusfaecium A7. Pomoću metode difuzije na krutim hranjivim podlogama i E- testa, ispitana je osjetljivostisojeva Lb. fermentum A8 i Ec. faecium A7 na antibiotike, te je ispitana i prisutnosti plazmida. Lb. fermentum A8 i Ec. faecium A7 su osjetljivi na tetraciklin, eritromicin i gentamicin, tri klinička najčešće korištena antibiotika. Testirani sojevi su također osjetljivi i na antibiotike inhibitore sinteze stanične stijenke: ampicilin, bacitracin, penicilin G, rifampicin, streptomicin ; inhibitore sinteze proteina: azitromicin, kloramfenikol, klaritomicin, klindamicin, spiramicin, te na inhibitore sinteze DNK: rifampicin i novobiocinLb. fermentum A8 soj pokazao je fenotipsku rezistenciju na vankomicin, no radi se o uređenom tipu rezistencije koja nije prenosiva. Prema dobivenim rezultatima, možemo zaključiti da su Lb. fermentum A8 i Ec. faecium A7, funkcionalne starter kulture, koje su sigurne s aspekta širenja rezistencije na antibiotike putem sira kao izvora, te da se mogu primijeniti kao sigurne starter kulture za proizvodnju svježeg sira koje još iskazuju i antimikrobno djelovanje prema Escherichia coli 3014 i Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bučan, Dora
Ispitivanje antimikrobnog djelovanja i osjetljivosti autohtonih izolata Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7 na antibiotike, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bučan, D. (2013) 'Ispitivanje antimikrobnog djelovanja i osjetljivosti autohtonih izolata Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7 na antibiotike', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{c}an, Dora}, year = {2013}, pages = {49}, keywords = {antimikrobna osjetljivost, autohtone starter kulture iz sira, Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi}, title = {Ispitivanje antimikrobnog djelovanja i osjetljivosti autohtonih izolata Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7 na antibiotike}, keyword = {antimikrobna osjetljivost, autohtone starter kulture iz sira, Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium, fermentirani mlije\v{c}ni proizvodi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{c}an, Dora}, year = {2013}, pages = {49}, keywords = {antimicrobial susceptibility, autochthonous cheese starter cultures, Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium, fermented dairy products}, title = {Antimicrobial activity and antibiotic susceptibility profiles of autochthonous starter cultures Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7}, keyword = {antimicrobial susceptibility, autochthonous cheese starter cultures, Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium, fermented dairy products}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font