Pregled bibliografske jedinice broj: 638349
Ispitivanje antimikrobnog djelovanja i osjetljivosti autohtonih izolata Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7 na antibiotike
Ispitivanje antimikrobnog djelovanja i osjetljivosti autohtonih izolata Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7 na antibiotike, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 638349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje antimikrobnog djelovanja i osjetljivosti autohtonih izolata Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7 na antibiotike
(Antimicrobial activity and antibiotic susceptibility profiles of autochthonous starter cultures Lactobacillus fermentum A8 i Enterococcus faecium A7)
Autori
Bučan, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2013
Stranica
49
Mentor
Beganović, Jasna
Ključne riječi
antimikrobna osjetljivost; autohtone starter kulture iz sira; Lactobacillus fermentum; Enterococcus faecium; fermentirani mliječni proizvodi
(antimicrobial susceptibility; autochthonous cheese starter cultures; Lactobacillus fermentum; Enterococcus faecium; fermented dairy products)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati antimikrobno djelovanje i osjetljivost autohtonih bakterija mliječne kiseline (BMK), izoliranih iz tradicionalnog hrvatskog svježeg sira, na različite antibiotike. Na temelju analize staničnih proteina 15 autohtonih BMK, pomoću SDS- PAGE metode, ustanovljeno je da se radi o dva različita soja koji su identificirani kao Lactobacillusfermentum A8 i Enterococcusfaecium A7. Pomoću metode difuzije na krutim hranjivim podlogama i E- testa, ispitana je osjetljivostisojeva Lb. fermentum A8 i Ec. faecium A7 na antibiotike, te je ispitana i prisutnosti plazmida. Lb. fermentum A8 i Ec. faecium A7 su osjetljivi na tetraciklin, eritromicin i gentamicin, tri klinička najčešće korištena antibiotika. Testirani sojevi su također osjetljivi i na antibiotike inhibitore sinteze stanične stijenke: ampicilin, bacitracin, penicilin G, rifampicin, streptomicin ; inhibitore sinteze proteina: azitromicin, kloramfenikol, klaritomicin, klindamicin, spiramicin, te na inhibitore sinteze DNK: rifampicin i novobiocinLb. fermentum A8 soj pokazao je fenotipsku rezistenciju na vankomicin, no radi se o uređenom tipu rezistencije koja nije prenosiva. Prema dobivenim rezultatima, možemo zaključiti da su Lb. fermentum A8 i Ec. faecium A7, funkcionalne starter kulture, koje su sigurne s aspekta širenja rezistencije na antibiotike putem sira kao izvora, te da se mogu primijeniti kao sigurne starter kulture za proizvodnju svježeg sira koje još iskazuju i antimikrobno djelovanje prema Escherichia coli 3014 i Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(mentor)