Pregled bibliografske jedinice broj: 638314
Ispitivanje prihvatljivosti bezalkoholnih napitaka koji udovoljavaju kriterijima za prehrambene i zdravstvene tvrdnje
Ispitivanje prihvatljivosti bezalkoholnih napitaka koji udovoljavaju kriterijima za prehrambene i zdravstvene tvrdnje, 2012., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 638314 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje prihvatljivosti bezalkoholnih napitaka koji udovoljavaju kriterijima za prehrambene i zdravstvene tvrdnje
(Determining the acceptability of non-alcoholic beverages which meet criteria for nutrition and health claims)
Autori
Vidaković, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.11
Godina
2012
Stranica
85
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
hranjiva i druga tvar; ispitivanje prihvatljivosti; prehrambene i zdravstvene tvrdnje; voćni sokovi i srodni proizvodi
(determining the acceptability; fruit juices and similar products; nutrientand other substance; nutrition and health claims;)
Sažetak
U radu je ispitana prihvatljivost bezalkoholnih napitaka na bazi voćnog soka naranče s dodatkom odnosno smanjenjem određenih hranjivih i drugih tvari u količini koja udovoljava kriteriju za određenu tvrdnju prema Pravilniku o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama, a koji su laboratorijski pripremljeni i označeni uzimajući u obzir odredbe posebnog propisa o voćnim sokovima koji se odnose na dopuštene sastojke u proizvodnji. Uz ispitivanje prihvatljivosti standardnih napitaka, ispitivala se prihvatljivost četiri napitka označena sa po jednom prehrambenom te dva napitka sa po jednom zdravstvenom tvrdnjom. Nakon prethodno provedenog kvalitativnog ispitivanja, glavno, kvantitativno ispitivanje provedeno je bez pružanja informacije ispitanicima o tome što se ispituje i sa informacijom o nazivu proizvoda i prehrambenoj odnosno zdravstvenoj tvrdnji. Rezultati su pokazali da prihvatljivost bezalkoholnih napitaka najviše ovisi o okusu, bez obzira na navedenu tvrdnju, ali i da tvrdnja može utjecati na prihvatljivost pozitivno ukoliko organoleptička kvaliteta proizvoda nije značajno narušena odnosno ukoliko nisu prisutni neprijatni okusi, nekarakteristični za kategoriju ispitivane hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je Specijalistički završni rad na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Kvaliteta i sigurnost hrane na PBF-u