Pregled bibliografske jedinice broj: 638306
Usporedba zakonskih propisa o označavanju hrane u Sjedinjenim Američkim Državama i Republici Hrvatskoj s primjerima označavanja
Usporedba zakonskih propisa o označavanju hrane u Sjedinjenim Američkim Državama i Republici Hrvatskoj s primjerima označavanja, 2013., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 638306 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba zakonskih propisa o označavanju hrane u Sjedinjenim Američkim Državama i Republici Hrvatskoj s primjerima označavanja
(Comparison of Regulations on Food Labeling in the United States and the Republic of Croatia with Labeling Examples)
Autori
Misir, Andreja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.04
Godina
2013
Stranica
100
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
označavanje hrane; uvoz hrane; zakon o hrani
(food imports; food labeling; food law)
Sažetak
U ovom je radu opisana i uspoređena zakonska regulativa o hrani i označavanja hrane u Republici Hrvatskoj (RH) i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Na primjerima označavanja sireva, mineralnih voda i voćnih sokova pokazano je kako proizvod mora biti označen na tržištu SAD-a, a kako na tržištu RH. U radu su opisani i opći uvjeti za uvoz hrane iz RH u SAD i iz SAD-a u RH. Ovaj je rad pokazao da se zakonska regulativa o hrani i označavanju hrane kao i uvjeti uvoza hrane u RH i SAD-u značajno razlikuju o čemu hrvatski izvoznici koji žele ući na tržište SAD-a moraju voditi računa, a isto važi i za američke izvoznike zainteresirane za hrvatsko tržište. U radu je korištena metoda komparativne analize.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Ovaj rad je, Specijalistički završni rad, izrađen na Sveučilišnom poslijediplomskom studiju Upravljanje hranom na PBF-u