Pregled bibliografske jedinice broj: 638236
Određivanje boje u voćnim vinima
Određivanje boje u voćnim vinima, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 638236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje boje u voćnim vinima
(Color analysis of fruit wine)
Autori
Margetić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.09
Godina
2012
Stranica
42
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
antocijani; boja; voćna vina
(anthocyaninis; color; fruit wine)
Sažetak
Voćna vina proizvode se još od razdoblja drevnog Egipta. Kroz povijest njihov je značaj, kao prehrambenog proizvoda, sve više dobivao na važnosti. Suvremena industrija voćnih vina kao i svjetsko tržište tih proizvoda intenzivno se razvijaju. Voćna su vina posebna kategorija vina u koju ne ubrajamo vina od grožđa, a mogu se proizvoditi od različitih vrsta voća. Polifenolni sastav voćnih vina ključni je dio njihove kemijske strukture, prije svega zbog njihove snažne antioksidativne aktivnosti, ali i pigmentacijske funkcije. Boja crvenih vina definirana je polifenolnim pigmentima antocijanima. Cilj ovog rada bio je odrediti udio antocijana i parametara koji opisuju boju vina, primjenom spektrofotometrijskih i CIELAB metoda. Među ispitivanim uzorcima, najveći udio antocijana i najintenzivnije obojenje zabilježeno je u vinima od ribizla, kupine i višnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija