Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638219

Promjena udjela antocijana tijekom alkoholne fermentacije Cabernet Sauvignona i Marlota


Tomšić, Mario
Promjena udjela antocijana tijekom alkoholne fermentacije Cabernet Sauvignona i Marlota, 2012., diplomski rad, Brehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 638219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena udjela antocijana tijekom alkoholne fermentacije Cabernet Sauvignona i Marlota
(Change of antocyans content during alcoholic fermentation Cabernet Sauvignon and Merlot)

Autori
Tomšić, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Brehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.03

Godina
2012

Stranica
68

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
antocijani; Cabernet sauvignon; fermentacija; Merlot
(anthocyanins; Cabernet Sauvignon; fermentation; Merlot)

Sažetak
Fenolni spojevi vina imaju znaĉajan utjecaj kako na znaĉajke kvalitete vina, tako i na zdravlje potrošaĉa. Posebnu skupinu ĉine antocijani, plavo do crveno obojeni pigmenti, koji u vino dospijevaju iz pokožice bobica grožĊa. Udjel antocijana u vinu ovisi o brojnim ĉimbenicima poĉevši od sorte grožĊa, primjenjenim postupcima maceracije i fermentacije, te postupcima i uvjetima njege i ĉuvanja vina. U ovom radu praćen je udjel pojedinih antocijana HPLC tehnikom, tijekom alkoholne fermentacije. Odabrane su dvije sorte grožĊa (Cabernet Sauvignon i Merlot) sa po dva vinogorja (Benkovaĉko-Stankovaĉko i Vrgoraĉko). Uzorci su izuzimani od poĉetka fermentacije do proizvodnje mladog vina. Udjel pojedinih antocijana odreĊen je primjenom HPLC tehnike. Rezultati su pokazali da je u svim uzorcima zbilježen najveći udio malvidin-3-glukozida, a najmanji peonidin-3-kumarilglukozida, dok je ukupni udio odreĊivanih antocijana bio veći u vinima proizvedenim od grožĊa sorte Merlot.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tomšić, Mario
Promjena udjela antocijana tijekom alkoholne fermentacije Cabernet Sauvignona i Marlota, 2012., diplomski rad, Brehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tomšić, M. (2012) 'Promjena udjela antocijana tijekom alkoholne fermentacije Cabernet Sauvignona i Marlota', diplomski rad, Brehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tom\v{s}i\'{c}, Mario}, year = {2012}, pages = {68}, keywords = {antocijani, Cabernet sauvignon, fermentacija, Merlot}, title = {Promjena udjela antocijana tijekom alkoholne fermentacije Cabernet Sauvignona i Marlota}, keyword = {antocijani, Cabernet sauvignon, fermentacija, Merlot}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tom\v{s}i\'{c}, Mario}, year = {2012}, pages = {68}, keywords = {anthocyanins, Cabernet Sauvignon, fermentation, Merlot}, title = {Change of antocyans content during alcoholic fermentation Cabernet Sauvignon and Merlot}, keyword = {anthocyanins, Cabernet Sauvignon, fermentation, Merlot}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font