Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638214

Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran


Bradvica, Tomislav
Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 638214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran
(Influence of prefermentative maceration on the phenolic composition of Teran wine)

Autori
Bradvica, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
07.06

Godina
2011

Stranica
78

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
fenolni spojevi; kriomaceracija; maceracija; vino Teran
(cryomaceration; maceration; phenolic compounds; Teran wine.)

Sažetak
Maceracija je proces u proizvodnji vina u kojem se fenolni spojevi iz grožđa poput tanina, antocijana i drugih komponenata (dušikovih spojeva, polisaharida i minerala) ekstrahiraju iz pokožica, sjemenki i peteljki u mošt te utječu na boju i okus vina. Svrha predfermentativne maceracije je povećati ekstrakciju i stabilizaciju polifenolnih spojeva u tekućoj fazi (antocijani i tanini male molarne mase) i smanjiti intenzitet ekstrakcije tijekom procesa fermentacije, da bi se izbjegla ekstrakcija grubih i gorkih tanina iz sjemenki. U ovom radu određivan je utjecaj predfermentativne maceracije ( 2 i 4 dana pri 5 ºC). Primjenjene su spektrofotometrijske metode analize za određivanje udjela ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, ukupnih antocijana, intenziteta i nijanse boje, te flavanola i antioksidacijske aktivnosti (metode DPPH, FRAP, ABTS) tijekom proizvodnje vina Teran. Rezultati su pokazali da je kriomaceracija imala pozitivan utjecaj na udio određivanih fenolnih značajki vina u odnosu na klasičnu maceraciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bradvica, Tomislav
Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Bradvica, T. (2011) 'Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bradvica, Tomislav}, year = {2011}, pages = {78}, keywords = {fenolni spojevi, kriomaceracija, maceracija, vino Teran}, title = {Utjecaj predfermentativne maceracije na polifenolni sastav vina Teran}, keyword = {fenolni spojevi, kriomaceracija, maceracija, vino Teran}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bradvica, Tomislav}, year = {2011}, pages = {78}, keywords = {cryomaceration, maceration, phenolic compounds, Teran wine.}, title = {Influence of prefermentative maceration on the phenolic composition of Teran wine}, keyword = {cryomaceration, maceration, phenolic compounds, Teran wine.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font