Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 638197

Prinos paprike pri variranju koncentracije kalcijeva nitrata u hranjivoj otopini


Gašpar, Ivana
Prinos paprike pri variranju koncentracije kalcijeva nitrata u hranjivoj otopini, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 638197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prinos paprike pri variranju koncentracije kalcijeva nitrata u hranjivoj otopini
(Yield of pepper at varying concentrations of calcium nitrate in the nutrient solution)

Autori
Gašpar, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2013

Stranica
25

Mentor
Benko, Božidar

Ključne riječi
Capsicum annuum L.; kultivar; kalcijev nitrat; tržni prinos; vršna trulež
(Capsicum annuum L; cultivar; calcium nitrate; marketable yield; blossom-end rot)

Sažetak
Provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja komponenti prinosa hidroponski uzgojenih kultivara paprike pri variranju koncentracije kalcijeva nitrata u hranjivoj otopini. U istraživanju tijekom 2009. godine testirano je pet hibridnih kultivara paprike (Atol, Blondy, Mazurka, Menta i Vedrana). Nakon sadnje na ploče kamene vune, sve su biljke prihranjivane standardnom hranjivom otopinom. Variranje koncentracije kalcijeva nitrata u hranjivoj otopini započelo je mjesec dana nakon sadnje. Osim standardne otopine primijenjene su otopine s 50% smanjenom te 50 i 100% povećanom koncentracijom. Tijekom vegetacije dnevno su praćene minimalna i maksimalna temperatura i vlaga zraka. Periodično je mjerena visina i broj listova kako bi se utvrdila dinamika rasta, utvrđen je broj i masa tržnih plodova, tržni prinos te broj i udio netržnih plodova sa simptomima vršne truleži u ukupnom broju plodova. Testirani kultivari su različito reagirali na variranje koncentracije kalcijevog nitrata, odnosno, na smanjenje ili povećanje koncentracije kalcija u hranjivoj otopini. Ovisno o interakciji ispitivanih faktora po biljci je ubrano između 15 i 20 tržnih plodova mase od 127 do 135 grama što je rezultiralo tržnim prinosom od 1808 do 2963 g/biljci. Udio netržnih plodova sa simptomima vršne truleži je tijekom istraživanja ovisno o kultivaru, koncentraciji kalcijeva nitrata u hranjivoj otopini i njihovoj interakciji varirao od 8, 8 do 45, 4%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Božidar Benko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gašpar, Ivana
Prinos paprike pri variranju koncentracije kalcijeva nitrata u hranjivoj otopini, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Gašpar, I. (2013) 'Prinos paprike pri variranju koncentracije kalcijeva nitrata u hranjivoj otopini', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{s}par, Ivana}, year = {2013}, pages = {25}, keywords = {Capsicum annuum L., kultivar, kalcijev nitrat, tr\v{z}ni prinos, vr\v{s}na trule\v{z}}, title = {Prinos paprike pri variranju koncentracije kalcijeva nitrata u hranjivoj otopini}, keyword = {Capsicum annuum L., kultivar, kalcijev nitrat, tr\v{z}ni prinos, vr\v{s}na trule\v{z}}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{s}par, Ivana}, year = {2013}, pages = {25}, keywords = {Capsicum annuum L, cultivar, calcium nitrate, marketable yield, blossom-end rot}, title = {Yield of pepper at varying concentrations of calcium nitrate in the nutrient solution}, keyword = {Capsicum annuum L, cultivar, calcium nitrate, marketable yield, blossom-end rot}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font