Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 637927

Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih starter kultura


Perše, Margareta
Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih starter kultura, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 637927 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih starter kultura
(Investigation of probiotic activity of the autochthonous starter cultures)

Autori
Perše, Margareta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.06

Godina
2013

Stranica
35

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
probiotici; autohtone starter kulture; Lactobacillus fermentum; Enterococcus faecium
(probiotics; autochthonous starter cultures; Lactobacillus fermentum; Enterococcus faecium)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je karakterizacija autohtonih bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, izoliranih iz hrvatskog tradcionalnog svježeg sira, kao potencijalnih probiotika. Bakterijski sojevi Ec. faecium A7 i Lb. fermentum A8 preživljavaju visoke koncentracije vodikovih iona (pH 2, 0) i otporni su na djelovanje pepsina u simuliranom sekretu želuca. Neosjetljivi su prema djelovanju enzima gušterače i pokazuju otpornost prema djelovanju žučnih soli (3, 0 mg/ml). Sve navedeno upućuje na dobro preživljavanje tih bakterijskih sojeva u simuliranim uvjetima probavnog sustava. Bakterijski soj Ec. faecium A7 je osjetljiv na sve ispitane antibiotike (bacitracin, benzilpenicilin, eritromicin, kloramfenikol, rifampicin, streptomicin, tetraciklin, vankomicin), a soj Lb. fermentum A8 je rezistentan samo na vankomicin. Oba ispitana bakterijska soja pokazuju visok postotak autoagreagacije te mogućnost koagregacije s drugim bakterijama mliječne kiseline dok je soj Lb. fermentum A8 koagregirao i s ispitanim test-mikroorganizmima. Ispitivanjem asimilacije različitih prebiotičkih supstrata, tijekom uzgoja u hranjivim podlogama s prebioticima laktulozom i manitolom, ustanovljen je najveći rast ispitivanih sojeva, kao i najveća promjena pH vrijednosti uslijed nastajanja mliječne kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perše, Margareta
Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih starter kultura, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Perše, M. (2013) 'Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih starter kultura', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Per\v{s}e, Margareta}, year = {2013}, pages = {35}, keywords = {probiotici, autohtone starter kulture, Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium}, title = {Ispitivanje probioti\v{c}ke aktivnosti autohtonih starter kultura}, keyword = {probiotici, autohtone starter kulture, Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Per\v{s}e, Margareta}, year = {2013}, pages = {35}, keywords = {probiotics, autochthonous starter cultures, Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium}, title = {Investigation of probiotic activity of the autochthonous starter cultures}, keyword = {probiotics, autochthonous starter cultures, Lactobacillus fermentum, Enterococcus faecium}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font