Pregled bibliografske jedinice broj: 637927
Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih starter kultura
Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih starter kultura, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 637927 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje probiotičke aktivnosti autohtonih starter kultura
(Investigation of probiotic activity of the autochthonous starter cultures)
Autori
Perše, Margareta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2013
Stranica
35
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
probiotici; autohtone starter kulture; Lactobacillus fermentum; Enterococcus faecium
(probiotics; autochthonous starter cultures; Lactobacillus fermentum; Enterococcus faecium)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je karakterizacija autohtonih bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, izoliranih iz hrvatskog tradcionalnog svježeg sira, kao potencijalnih probiotika. Bakterijski sojevi Ec. faecium A7 i Lb. fermentum A8 preživljavaju visoke koncentracije vodikovih iona (pH 2, 0) i otporni su na djelovanje pepsina u simuliranom sekretu želuca. Neosjetljivi su prema djelovanju enzima gušterače i pokazuju otpornost prema djelovanju žučnih soli (3, 0 mg/ml). Sve navedeno upućuje na dobro preživljavanje tih bakterijskih sojeva u simuliranim uvjetima probavnog sustava. Bakterijski soj Ec. faecium A7 je osjetljiv na sve ispitane antibiotike (bacitracin, benzilpenicilin, eritromicin, kloramfenikol, rifampicin, streptomicin, tetraciklin, vankomicin), a soj Lb. fermentum A8 je rezistentan samo na vankomicin. Oba ispitana bakterijska soja pokazuju visok postotak autoagreagacije te mogućnost koagregacije s drugim bakterijama mliječne kiseline dok je soj Lb. fermentum A8 koagregirao i s ispitanim test-mikroorganizmima. Ispitivanjem asimilacije različitih prebiotičkih supstrata, tijekom uzgoja u hranjivim podlogama s prebioticima laktulozom i manitolom, ustanovljen je najveći rast ispitivanih sojeva, kao i najveća promjena pH vrijednosti uslijed nastajanja mliječne kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)