Pregled bibliografske jedinice broj: 637925
Primjena različitih mikrobioloških metoda za ispitivanje antibakterijske aktivnosti odabranih funkcionalnih starter kultura
Primjena različitih mikrobioloških metoda za ispitivanje antibakterijske aktivnosti odabranih funkcionalnih starter kultura, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 637925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena različitih mikrobioloških metoda za ispitivanje antibakterijske aktivnosti odabranih funkcionalnih starter kultura
(Application of various microbiological methods for testing the antimicrobial activity of selected lactic acid bacteria)
Autori
Pavić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2013
Stranica
31
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
antimikrobna aktivnost; bakterije mliječne kiseline; probiotici; starter kulture
(antimicrobial activity; bacteriocins; lactic acid bacteria; probiotics; starter cultures)
Sažetak
Tema ovoga rada je antimikrobno djelovanje funkcionalnih starter kultura Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, izoliranih iz hrvatskog tradicionalnog svježeg sira. Budući da je antagonističko djelovanje prema nepoželjnim i patogenim mikroroganizmima poželjno svojstvo starter kultura i probiotičkih sojeva, primjenom metode difuzije u agar je ispitano antibakterijsko djelovanje prema test-mikroorganizama: Escherichia coli 3014 i Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1. Ispitana je i potencijalna bakteriocinska aktivnost autohtonih sojeva prema srodnim bakterijskim vrstama metodom s dvostrukim slojem agara. Bakterijski sojevi Ec. faecium A7 i Lb. fermentum A8 su inhibirali rast oba test-mikroorganizma te bakterija mliječne kiseline Lactobacillus rhamnosus GG, Enterococcus faecuim ATCC 9430 i Lactococcus lactis subsp. lactis LMG 9450. Turbidimetrijskom metodom je dodatno potvrđeno inhibicijsko djelovanje prema navedenim sojevima pri čemu je dokazano da je inhibicijski učinak supernatanata kultura toliko učinkovit da se može primijeniti i u razrijeđenom obliku, odnosno u matriksu gdje je potrebno antimikrobno djelovanje ispitivanog bakterijskog soja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)