Pregled bibliografske jedinice broj: 637923
Funkcionalnost autohtonih starter kultura Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8
Funkcionalnost autohtonih starter kultura Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 637923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalnost autohtonih starter kultura Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8
(Functionality of autochthonous starter cultures Enterococcus faecium A7 and Lactobacillus fermentum A8)
Autori
Canjer, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2013
Stranica
45
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
autohtone starter kulture; probiotici; prebiotici; agregacija; MATS; hidrolaze žučnih soli
(autochthonous starter cultures; probiotics; probiotics; aggregation; MATS; bile salt hydrolase)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je karakterizacija autohtonih bakterijskih sojeva Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8, izoliranih iz hrvatskog tradcionalnog svježeg sira, kao potencijalnih probiotika. Bakterijski sojevi Ec. faecium A7 i Lb. fermentum A8 preživljavaju visoke koncentracije vodikovih iona (pH 2, 0) i otporni su na djelovanje pepsina u simuliranom sekretu želuca. Neosjetljivi su prema djelovanju enzima gušterače i pokazuju otpornost prema djelovanju žučnih soli (3, 0 mg/ml). Bakterijski soj Ec. faecium A7 je osjetljiv na sve ispitane antibiotike (bacitracin, benzilpenicilin, eritromicin, kloramfenikol, rifampicin, streptomicin, tetraciklin, vankomicin), a soj Lb. fermentum A8 je rezistentan samo na vankomicin. Oba ispitana bakterijska soja pokazuju visok postotak autoagreagacije te mogućnost koagregacije s drugim bakterijama mliječne kiseline dok je soj Lb. fermentum A8 koagregirao i s ispitanim test-mikroorganizmima. Visoki postotak adhezije stanica na ksilen upućuje na njihovu hidrofobnost, a afinitet svih ispitivanih sojeva za kloroform, na elektron-donorska svojstva površine bakterijskih stanica. Svi sojevi pokazuju slabu aktivnost hidrolaze žučnih soli jer su dekonjugirali cca 12% taurokolata dodanog u hranjivu podlogu. Ispitivanjem asimilacije različitih prebiotičkih supstrata, tijekom uzgoja u hranjivim podlogama s prebioticima laktulozom i manitolom, ustanovljen je najveći rast ispitivanih sojeva, kao i najveća promjena pH vrijednosti uslijed nastajanja mliječne kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)