Pregled bibliografske jedinice broj: 637792
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa)
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa), 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 637792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost
fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa)
(The effects of extraction conditions on
extractability of phenolic compounds from
chokeberry (Aronia melanocarpa))
Autori
Kovač, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.07
Godina
2013
Stranica
41
Mentor
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
aronija ; antocijanini ; fenolne kiseline ; flavonoli ; ekstrakcija ; HPLC
(chokeberry ; anthocyanins ; phenolic acids ; flavonols ; extraction ; HPLC)
Sažetak
Aronija je voće koje sadrži vrlo velike količine različitih grupa polifenolnih spojeva (antocijanini, fenolne kiseline, flavonoli). Da bi se odredila količina svih prisutnih polifenolnih spojeva, nužno je pronaći odgovarajući ekstrakcijski postupak. Iz tog je razloga u ovom radu ispitan utjecaj različitih uvjeta ekstrakcije (otapala s različitim omjerima vode i metanola, metanol s 0, 1 % kloridne kiseline, različito vrijeme ekstrakcije, ekstrakcija ultrazvučnom kupelji ili tresilicom) na ekstraktibilnost polifenola iz aronije. Ukupni polifenoli i ukupni antocijanini određivani su Folin-Ciocalteu i pH-diferencijalnom metodom, a individualni reverzno-faznom tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (RP-HPLC). Uz to, razlike u sastavu polifenolnih spojeva u različitim ekstraktima provjerene su i snimanjem njihovih UV/Vis spektara. Kao povoljna metoda za ekstrakciju ukupnih polifenola i ukupnih antocijanina pokazala se 0, 1 % metanolna otopina kloridne kiseline uz upotrebu ultrazvuka u trajanju od 15 minuta. Rezultati dobiveni HPLC analizom pokazali su da je za ekstrakciju pojedinih grupa polifenola povoljniji odabir različitih ekstrakcijskih otapala (fenolne kiseline - 50 % metanol u vodi, ultrazvuk, 15 minuta ; antocijanini, flavonoli – 0, 1 % metanolna otopina kloridne kiseline, ultrazvuk, 15 minuta).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek