Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 637792

Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa)


Kovač, Marija
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa), 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 637792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa)
(The effects of extraction conditions on extractability of phenolic compounds from chokeberry (Aronia melanocarpa))

Autori
Kovač, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.07

Godina
2013

Stranica
41

Mentor
Jakobek, Lidija

Ključne riječi
aronija ; antocijanini ; fenolne kiseline ; flavonoli ; ekstrakcija ; HPLC
(chokeberry ; anthocyanins ; phenolic acids ; flavonols ; extraction ; HPLC)

Sažetak
Aronija je voće koje sadrži vrlo velike količine različitih grupa polifenolnih spojeva (antocijanini, fenolne kiseline, flavonoli). Da bi se odredila količina svih prisutnih polifenolnih spojeva, nužno je pronaći odgovarajući ekstrakcijski postupak. Iz tog je razloga u ovom radu ispitan utjecaj različitih uvjeta ekstrakcije (otapala s različitim omjerima vode i metanola, metanol s 0, 1 % kloridne kiseline, različito vrijeme ekstrakcije, ekstrakcija ultrazvučnom kupelji ili tresilicom) na ekstraktibilnost polifenola iz aronije. Ukupni polifenoli i ukupni antocijanini određivani su Folin-Ciocalteu i pH-diferencijalnom metodom, a individualni reverzno-faznom tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (RP-HPLC). Uz to, razlike u sastavu polifenolnih spojeva u različitim ekstraktima provjerene su i snimanjem njihovih UV/Vis spektara. Kao povoljna metoda za ekstrakciju ukupnih polifenola i ukupnih antocijanina pokazala se 0, 1 % metanolna otopina kloridne kiseline uz upotrebu ultrazvuka u trajanju od 15 minuta. Rezultati dobiveni HPLC analizom pokazali su da je za ekstrakciju pojedinih grupa polifenola povoljniji odabir različitih ekstrakcijskih otapala (fenolne kiseline - 50 % metanol u vodi, ultrazvuk, 15 minuta ; antocijanini, flavonoli – 0, 1 % metanolna otopina kloridne kiseline, ultrazvuk, 15 minuta).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Kovač, Marija
Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa), 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kovač, M. (2013) 'Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa)', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Marija}, year = {2013}, pages = {41}, keywords = {aronija, antocijanini, fenolne kiseline, flavonoli, ekstrakcija, HPLC}, title = {Utjecaj uvjeta ekstrakcije na ekstraktibilnost fenolnih spojeva iz aronije (Aronia melanocarpa)}, keyword = {aronija, antocijanini, fenolne kiseline, flavonoli, ekstrakcija, HPLC}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Marija}, year = {2013}, pages = {41}, keywords = {chokeberry, anthocyanins, phenolic acids, flavonols, extraction, HPLC}, title = {The effects of extraction conditions on extractability of phenolic compounds from chokeberry (Aronia melanocarpa)}, keyword = {chokeberry, anthocyanins, phenolic acids, flavonols, extraction, HPLC}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font