Pregled bibliografske jedinice broj: 637686
Utjecaj veličine iverja i pH vrijednosti drva na želiranje karbamid- formaldehidnih smola
Utjecaj veličine iverja i pH vrijednosti drva na želiranje karbamid- formaldehidnih smola, 2013., diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 637686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj veličine iverja i pH vrijednosti drva na želiranje karbamid- formaldehidnih smola
(Influence of particle size and pH value on urea- formaldehyde resin gelation)
Autori
Milovanović, Nebojša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Šumarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2013
Stranica
35
Mentor
Jambreković, Vladimir
Neposredni voditelj
Španić, Nikola
Ključne riječi
pH vrijednost ; veličina iverja ; vrijeme želiranja ; karbamid-formaldehidna smola
(pH value ; particle size ; gel time ; urea-formaldehyde resin)
Sažetak
U eksperimentalnom dijelu ovog diplomskog rada ispitivano je kako veličina iverja i njihova pH vrijednost utječu na vremena želiranja i otvrdnjavanje komercijalnih karbamid- formaldehidnih (KF) smola. Ispitivanje je provedeno na osnovi šest različitih veličina frakcija iverja i komercijalno pripremljene nefrakcionirane smjese drvnog iverja. pH titracijom utvrđena je točka ekvivalencije za što je poznatom volumenu vodenog ekstrakta pojedine frakcije iverja dodavan poznati volumen otopine natrij-hidroksida koncentracije 0, 1 mol/L. Pri ispitivanju vremena želiranja i otvrdnjavanja KF smola kao katalizator se koristio amonij- sulfat pripremljen kao 20 %- tna otopina, primjenom ekstrakta pojedine frakcije iverja. Rezultati pokazuju da se smanjenjem veličine iverja povećavanja njegova kiselost, dok kod vremena želiranja i otvrdnjavanja KF smola nije vidljiva veza sa promjenom veličine iverja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Drvna tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije