Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 637640

Utjecaj večernjeg obroka od cjelovitih žitarica na apetit sljedećeg dana


Škuflić, Dan
Utjecaj večernjeg obroka od cjelovitih žitarica na apetit sljedećeg dana, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 637640 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj večernjeg obroka od cjelovitih žitarica na apetit sljedećeg dana
(The effect of wholegrain dinner on appetite the next day)

Autori
Škuflić, Dan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.06

Godina
2013

Stranica
24

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
apetit; zasitnost; glad; cjelovite žitarice; fermentacija;
(appetite; satiety; hunger; whole grain; fermentation)

Sažetak
Cjelovite žitarice su bogate prehrambenim vlaknima i rezistentnim škrobom te su podložne fermentaciji pomoću bakterija debelog crijeva. Vodik ne može sam nastati u tijelu već samo kao nusprodukt fermentacije stoga može poslužiti kao njeno mjerilo. Produkt su i kratkolančane masne kiseline za koje se zna da mogu potaknuti osjećaj zasitnosti. Cilj ovog istraživanja je utvrditi mjeru fermentacije, preko izdahnutog vodika, te njenu povezanost sa apetitom s obzirom na zasitnost i glad. Zasitnost (kao i apetit i glad) je mjerena putem dijetetičkih upitnika u obliku vizualnih analognih skala. Količina nastalog vodika u dahu određena je kao mjera fermentacije u debelom crijevu i mjerena putem namjenskog aparata Gastro+. Nakon konzumacije večere koja sadrži cjelovite žitarice, sljedećeg dana je osjećaj gladi bio manji nego u slučaju konzumacije večere koja je sadržavala bijeli kruh. Kod usporedbe raženog kruha i neprocesiranih žitarica raži, otkriveno je da će za raženi kruh zasitnost biti veća a glad manja i do 90 min nakon standardiziranog doručka. Dokaz tome su i vrijednosti za izdahnuti vodik koje su manje za raženi kruh.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Panjkota-Krbavčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škuflić, Dan
Utjecaj večernjeg obroka od cjelovitih žitarica na apetit sljedećeg dana, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Škuflić, D. (2013) 'Utjecaj večernjeg obroka od cjelovitih žitarica na apetit sljedećeg dana', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}kufli\'{c}, Dan}, year = {2013}, pages = {24}, keywords = {apetit, zasitnost, glad, cjelovite \v{z}itarice, fermentacija, }, title = {Utjecaj ve\v{c}ernjeg obroka od cjelovitih \v{z}itarica na apetit sljede\'{c}eg dana}, keyword = {apetit, zasitnost, glad, cjelovite \v{z}itarice, fermentacija, }, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}kufli\'{c}, Dan}, year = {2013}, pages = {24}, keywords = {appetite, satiety, hunger, whole grain, fermentation}, title = {The effect of wholegrain dinner on appetite the next day}, keyword = {appetite, satiety, hunger, whole grain, fermentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font