Pregled bibliografske jedinice broj: 637640
Utjecaj večernjeg obroka od cjelovitih žitarica na apetit sljedećeg dana
Utjecaj večernjeg obroka od cjelovitih žitarica na apetit sljedećeg dana, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 637640 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj večernjeg obroka od cjelovitih žitarica na apetit sljedećeg dana
(The effect of wholegrain dinner on appetite the next day)
Autori
Škuflić, Dan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.06
Godina
2013
Stranica
24
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
apetit; zasitnost; glad; cjelovite žitarice; fermentacija;
(appetite; satiety; hunger; whole grain; fermentation)
Sažetak
Cjelovite žitarice su bogate prehrambenim vlaknima i rezistentnim škrobom te su podložne fermentaciji pomoću bakterija debelog crijeva. Vodik ne može sam nastati u tijelu već samo kao nusprodukt fermentacije stoga može poslužiti kao njeno mjerilo. Produkt su i kratkolančane masne kiseline za koje se zna da mogu potaknuti osjećaj zasitnosti. Cilj ovog istraživanja je utvrditi mjeru fermentacije, preko izdahnutog vodika, te njenu povezanost sa apetitom s obzirom na zasitnost i glad. Zasitnost (kao i apetit i glad) je mjerena putem dijetetičkih upitnika u obliku vizualnih analognih skala. Količina nastalog vodika u dahu određena je kao mjera fermentacije u debelom crijevu i mjerena putem namjenskog aparata Gastro+. Nakon konzumacije večere koja sadrži cjelovite žitarice, sljedećeg dana je osjećaj gladi bio manji nego u slučaju konzumacije večere koja je sadržavala bijeli kruh. Kod usporedbe raženog kruha i neprocesiranih žitarica raži, otkriveno je da će za raženi kruh zasitnost biti veća a glad manja i do 90 min nakon standardiziranog doručka. Dokaz tome su i vrijednosti za izdahnuti vodik koje su manje za raženi kruh.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)