Pregled bibliografske jedinice broj: 637384
Tehnologija proizvodnje istarskog pršuta
Tehnologija proizvodnje istarskog pršuta, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 637384 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje istarskog pršuta
(Istrian dry-cured ham production technology)
Autori
Prenc, Deni
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2010
Stranica
25
Mentor
Kaić, Ana
Ključne riječi
Sredozemlje; istarski pršut; klimatska i kulturna obilježja
(Mediterranean; Istrian dry-cured ham; climatic and cultural features)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je prikazati povezanost tehnologije proizvodnje istarskog pršuta sa sličnim pršutima kao i njegove značajke proizvodnje. Proizvodnja pršuta je najzastupljenija na području Sredozemlja. Najpoznatiji pršuti tog područja su San Danielle, Parma pršut, Korzijski i Bayonne pršut, Iberijski i Serrano pršut. U Hrvatskoj se proizvode istarski i dalmatinski pršut. Istarski pršut je trajni suhomesnati proizvod, obrađen na istarski način sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom soli i prirodnim mirodijama, sušen na zraku i bez dimljenja. Proizvod se odlikuje osobitom aromom i mirisom te umjereno slanim okusom, jednoličnom crvenom bojom i poželjnom konzistencijom. Istarski pršut ne sadrži nikakve zdravstveno opasne dodatke, jer u suhoj salamuri nema nitrata niti nitrita ili nekih drugih zdravstveno nepoželjnih aditiva. Na njegovu proizvodnju utječu i klimatska i kulturna obilježja istarskog poluotoka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)