Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 637384

Tehnologija proizvodnje istarskog pršuta


Prenc, Deni
Tehnologija proizvodnje istarskog pršuta, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 637384 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija proizvodnje istarskog pršuta
(Istrian dry-cured ham production technology)

Autori
Prenc, Deni

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2010

Stranica
25

Mentor
Kaić, Ana

Ključne riječi
Sredozemlje; istarski pršut; klimatska i kulturna obilježja
(Mediterranean; Istrian dry-cured ham; climatic and cultural features)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je prikazati povezanost tehnologije proizvodnje istarskog pršuta sa sličnim pršutima kao i njegove značajke proizvodnje. Proizvodnja pršuta je najzastupljenija na području Sredozemlja. Najpoznatiji pršuti tog područja su San Danielle, Parma pršut, Korzijski i Bayonne pršut, Iberijski i Serrano pršut. U Hrvatskoj se proizvode istarski i dalmatinski pršut. Istarski pršut je trajni suhomesnati proizvod, obrađen na istarski način sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom soli i prirodnim mirodijama, sušen na zraku i bez dimljenja. Proizvod se odlikuje osobitom aromom i mirisom te umjereno slanim okusom, jednoličnom crvenom bojom i poželjnom konzistencijom. Istarski pršut ne sadrži nikakve zdravstveno opasne dodatke, jer u suhoj salamuri nema nitrata niti nitrita ili nekih drugih zdravstveno nepoželjnih aditiva. Na njegovu proizvodnju utječu i klimatska i kulturna obilježja istarskog poluotoka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Kaić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prenc, Deni
Tehnologija proizvodnje istarskog pršuta, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Prenc, D. (2010) 'Tehnologija proizvodnje istarskog pršuta', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prenc, Deni}, year = {2010}, pages = {25}, keywords = {Sredozemlje, istarski pr\v{s}ut, klimatska i kulturna obilje\v{z}ja}, title = {Tehnologija proizvodnje istarskog pr\v{s}uta}, keyword = {Sredozemlje, istarski pr\v{s}ut, klimatska i kulturna obilje\v{z}ja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prenc, Deni}, year = {2010}, pages = {25}, keywords = {Mediterranean, Istrian dry-cured ham, climatic and cultural features}, title = {Istrian dry-cured ham production technology}, keyword = {Mediterranean, Istrian dry-cured ham, climatic and cultural features}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font