Pregled bibliografske jedinice broj: 63734
Ekološki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu
Ekološki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu // Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija iz vinogradarstva i vinarstva
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 7-12 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 63734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu
Autori
Karoglan Kontić, Jasminka ; Maletić, Edi ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija iz vinogradarstva i vinarstva
/ - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996, 7-12
Skup
Međunarodni simpozij vinarstva
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 08.05.1996. - 12.05.1996
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Vitis vinifera L.; ekološko vinogradarstvo; zatravljivanje; zaštita bilja
(Vitis vinifera L.; organic viticulture; cover cropping; plant protection standards)
Sažetak
Intenzivnu vinogradarsku proizvodnju nemoguće je zamisliti bez upotrebe zaštitnih sredstava, mineralnih gnojiva i moderne mehanizacije. Takav način proizvodnje osigurava visoke i stabilne prinose ali značajno narušava prirodnu ravnotežu u ekosustavu vinograda i doprinosi globalnom onečišćenju čovjekove okoline. U želji da izbjegnu ove negativne posljedice jedan dio stručnjaka i proizvođača prelazi na ekološki prihvatljiviji način proizvodnje. Ekološko vinogradarstvo, kao i ekološka poljoprivreda općenito, koristi takove tehnološke postupke koji su prije svega prihvatljivi sa stanovišta očuvanja i unaprijeđenja okoline. Temelji se na prirodnoj plodnosti tla, uvažavajući prirodne potrebe biljaka i životinja. Takva proizvodnja smanjuje ulaganja (kemijsko-sintetička gnojiva, pesticidi i dr.), a potiče prirodne mehanizme samoregulacije u cilju povećanja produktivnosti i otpornosti biljaka. U radu su navedena osnovna načela pojedinih tehnoloških postupaka proizvodnje i prerade grožđa (prema standardima vodećih udruženja ekoloških vinogradara), razlike u odnosu na konvencionalni način proizvodnje, te perspektive ekološke proizvodnje kod nas.
Izvorni jezik
Hrvatski