Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 63734

Ekološki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu


Karoglan Kontić, Jasminka; Maletić, Edi;
Ekološki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu // Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija iz vinogradarstva i vinarstva
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 7-12 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 63734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekološki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu

Autori
Karoglan Kontić, Jasminka ; Maletić, Edi ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija iz vinogradarstva i vinarstva / - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996, 7-12

Skup
Međunarodni simpozij vinarstva

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 08.05.1996. - 12.05.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Vitis vinifera L.; ekološko vinogradarstvo; zatravljivanje; zaštita bilja
(Vitis vinifera L.; organic viticulture; cover cropping; plant protection standards)

Sažetak
Intenzivnu vinogradarsku proizvodnju nemoguće je zamisliti bez upotrebe zaštitnih sredstava, mineralnih gnojiva i moderne mehanizacije. Takav način proizvodnje osigurava visoke i stabilne prinose ali značajno narušava prirodnu ravnotežu u ekosustavu vinograda i doprinosi globalnom onečišćenju čovjekove okoline. U želji da izbjegnu ove negativne posljedice jedan dio stručnjaka i proizvođača prelazi na ekološki prihvatljiviji način proizvodnje. Ekološko vinogradarstvo, kao i ekološka poljoprivreda općenito, koristi takove tehnološke postupke koji su prije svega prihvatljivi sa stanovišta očuvanja i unaprijeđenja okoline. Temelji se na prirodnoj plodnosti tla, uvažavajući prirodne potrebe biljaka i životinja. Takva proizvodnja smanjuje ulaganja (kemijsko-sintetička gnojiva, pesticidi i dr.), a potiče prirodne mehanizme samoregulacije u cilju povećanja produktivnosti i otpornosti biljaka. U radu su navedena osnovna načela pojedinih tehnoloških postupaka proizvodnje i prerade grožđa (prema standardima vodećih udruženja ekoloških vinogradara), razlike u odnosu na konvencionalni način proizvodnje, te perspektive ekološke proizvodnje kod nas.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Edi Maletić (autor)

Avatar Url Jasminka Karoglan-Kontić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karoglan Kontić, Jasminka; Maletić, Edi;
Ekološki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu // Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija iz vinogradarstva i vinarstva
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 7-12 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Karoglan Kontić, J., Maletić, E. & (1996) Ekološki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu. U: Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija iz vinogradarstva i vinarstva.
@article{article, author = {Karoglan Konti\'{c}, Jasminka and Maleti\'{c}, Edi}, year = {1996}, pages = {7-12}, keywords = {Vitis vinifera L., ekolo\v{s}ko vinogradarstvo, zatravljivanje, za\v{s}tita bilja}, title = {Ekolo\v{s}ki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu}, keyword = {Vitis vinifera L., ekolo\v{s}ko vinogradarstvo, zatravljivanje, za\v{s}tita bilja}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karoglan Konti\'{c}, Jasminka and Maleti\'{c}, Edi}, year = {1996}, pages = {7-12}, keywords = {Vitis vinifera L., organic viticulture, cover cropping, plant protection standards}, title = {Ekolo\v{s}ki prihvatljiva proizvodnja u vinogradarstvu}, keyword = {Vitis vinifera L., organic viticulture, cover cropping, plant protection standards}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font