Pregled bibliografske jedinice broj: 637245
Usporedba fenolnog profila crnog vina i vina od kupine
Usporedba fenolnog profila crnog vina i vina od kupine, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 637245 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba fenolnog profila crnog vina i vina od kupine
(Comparison the phenol profiles of the red wine and blackberry wine)
Autori
Marinčić, Džoni
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.07
Godina
2013
Stranica
83
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
crno vino; fenolni profil; kupinovo vino
(blackberry wine; phenolic profile; red wine)
Sažetak
Fenolni sastav crnih vina ima višestruki utjecaj na svojstva vina. Prvenstveno se odražava na senzorske karakteristike vina (boja, okus, aroma), a brojna znanstvena istraživanja ukazuju i na njihov pozitivan utjecaj na zdravlje konzumenata. U ovom radu je promatran fenolni profil crnih vina i vina od kupine, izuzetih iz domaće i industrijske proizvodnje. U odabranim uzorcima primjenom spektrofotometrijskih metoda analize, određen je udio ukupnih fenola, neflavonoda, flavonoida, ukupnih antocijana, flavanola, intenzitet i nijansa boje te i antioksidacijski kapacitet vina. Određivanje kolorimetrijskih značajki (L*, a* i b*) provedeno je CIELAB metodom. Dobiveni rezultati su pokazali da svi ispitivani uzorci sadrže visoki udio fenolnih spojeva (antocijana) posebice oni proizvedeni u domaćinstvima. U crnim vinima zabilježen je veći udio ukupnih fenola, antocijana i flavanola dok je u kupinovim vinima zabilježen veći udio neflavonoidnih fenola i veća vrijednost za nijasu boje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija