Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 637245

Usporedba fenolnog profila crnog vina i vina od kupine


Marinčić, Džoni
Usporedba fenolnog profila crnog vina i vina od kupine, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 637245 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba fenolnog profila crnog vina i vina od kupine
(Comparison the phenol profiles of the red wine and blackberry wine)

Autori
Marinčić, Džoni

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.07

Godina
2013

Stranica
83

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
crno vino; fenolni profil; kupinovo vino
(blackberry wine; phenolic profile; red wine)

Sažetak
Fenolni sastav crnih vina ima višestruki utjecaj na svojstva vina. Prvenstveno se odražava na senzorske karakteristike vina (boja, okus, aroma), a brojna znanstvena istraživanja ukazuju i na njihov pozitivan utjecaj na zdravlje konzumenata. U ovom radu je promatran fenolni profil crnih vina i vina od kupine, izuzetih iz domaće i industrijske proizvodnje. U odabranim uzorcima primjenom spektrofotometrijskih metoda analize, određen je udio ukupnih fenola, neflavonoda, flavonoida, ukupnih antocijana, flavanola, intenzitet i nijansa boje te i antioksidacijski kapacitet vina. Određivanje kolorimetrijskih značajki (L*, a* i b*) provedeno je CIELAB metodom. Dobiveni rezultati su pokazali da svi ispitivani uzorci sadrže visoki udio fenolnih spojeva (antocijana) posebice oni proizvedeni u domaćinstvima. U crnim vinima zabilježen je veći udio ukupnih fenola, antocijana i flavanola dok je u kupinovim vinima zabilježen veći udio neflavonoidnih fenola i veća vrijednost za nijasu boje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marinčić, Džoni
Usporedba fenolnog profila crnog vina i vina od kupine, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Marinčić, D. (2013) 'Usporedba fenolnog profila crnog vina i vina od kupine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marin\v{c}i\'{c}, D\v{z}oni}, year = {2013}, pages = {83}, keywords = {crno vino, fenolni profil, kupinovo vino}, title = {Usporedba fenolnog profila crnog vina i vina od kupine}, keyword = {crno vino, fenolni profil, kupinovo vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marin\v{c}i\'{c}, D\v{z}oni}, year = {2013}, pages = {83}, keywords = {blackberry wine, phenolic profile, red wine}, title = {Comparison the phenol profiles of the red wine and blackberry wine}, keyword = {blackberry wine, phenolic profile, red wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font