Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 63720

Svojstva maslinovog ulja dobivenog iz različitih sorti maslina s područja Istre


Turčić, Božena
Svojstva maslinovog ulja dobivenog iz različitih sorti maslina s područja Istre, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 63720 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva maslinovog ulja dobivenog iz različitih sorti maslina s područja Istre
(Characteristics of olive oil produced from different varieties of olives from Istra)

Autori
Turčić, Božena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.05

Godina
2000

Stranica
58+4

Mentor
Rade, Desanka

Ključne riječi
sorte maslina; maslinovo ulje; fenoli; gorčina
(olive varieties; olive oil; phenols; bitterness)

Sažetak
Ispitivanje osnovnih parametara kakvoće maslinovog ulja dobivenog centrifugalnom ekstrakcijom je pokazalo da se iz sve tri sorte maslina s područja Istre može dobiti djevičansko ulje ekstra kvalitete . Ulje iz sorte Bjelica imalo je najveći udjel o-difenola i ukupnih polifenola kao i najveći intenzitet gorčine,dok je intenzitet gorčine i udjel fenolnih spojeva u uljima iz sorti Buža i Leccino bio podjednak, ali znatno niži u odnosu na ulje iz maslina sorte Bjelica, koje je imalo najviše oleinske kiseline a najmanje polinezasićenih masnih kiselina u usporedbi s uljem iz druge dvije sorte. Najbolju održivost imalo je ulje iz sorte Bjelica, a najlošiju iz sorte Leccino.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058507

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Desanka Rade (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Turčić, Božena
Svojstva maslinovog ulja dobivenog iz različitih sorti maslina s područja Istre, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Turčić, B. (2000) 'Svojstva maslinovog ulja dobivenog iz različitih sorti maslina s područja Istre', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tur\v{c}i\'{c}, Bo\v{z}ena}, year = {2000}, pages = {58+4}, keywords = {sorte maslina, maslinovo ulje, fenoli, gor\v{c}ina}, title = {Svojstva maslinovog ulja dobivenog iz razli\v{c}itih sorti maslina s podru\v{c}ja Istre}, keyword = {sorte maslina, maslinovo ulje, fenoli, gor\v{c}ina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tur\v{c}i\'{c}, Bo\v{z}ena}, year = {2000}, pages = {58+4}, keywords = {olive varieties, olive oil, phenols, bitterness}, title = {Characteristics of olive oil produced from different varieties of olives from Istra}, keyword = {olive varieties, olive oil, phenols, bitterness}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font