Pregled bibliografske jedinice broj: 63720
Svojstva maslinovog ulja dobivenog iz različitih sorti maslina s područja Istre
Svojstva maslinovog ulja dobivenog iz različitih sorti maslina s područja Istre, 2000., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 63720 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva maslinovog ulja dobivenog iz različitih sorti maslina s područja Istre
(Characteristics of olive oil produced from different varieties of olives from Istra)
Autori
Turčić, Božena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.05
Godina
2000
Stranica
58+4
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
sorte maslina; maslinovo ulje; fenoli; gorčina
(olive varieties; olive oil; phenols; bitterness)
Sažetak
Ispitivanje osnovnih parametara kakvoće maslinovog ulja dobivenog centrifugalnom ekstrakcijom je pokazalo da se iz sve tri sorte maslina s područja Istre može dobiti djevičansko ulje ekstra kvalitete . Ulje iz sorte Bjelica imalo je najveći udjel o-difenola i ukupnih polifenola kao i najveći intenzitet gorčine,dok je intenzitet gorčine i udjel fenolnih spojeva u uljima iz sorti Buža i Leccino bio podjednak, ali znatno niži u odnosu na ulje iz maslina sorte Bjelica, koje je imalo najviše oleinske kiseline a najmanje polinezasićenih masnih kiselina u usporedbi s uljem iz druge dvije sorte. Najbolju održivost imalo je ulje iz sorte Bjelica, a najlošiju iz sorte Leccino.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058507
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Desanka Rade
(mentor)