Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 63696

Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži


Štafa, Zvonimir; Danjek, Ivan; Maćešić, Dubravko; Uher, Darko; Grbeša, Darko
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži // Zbornik sažetaka 36. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Vlado Kovačević (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 63696 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži
(Effect of sowing density on the quality and yield of a mixture of winter pea andrye.)

Autori
Štafa, Zvonimir ; Danjek, Ivan ; Maćešić, Dubravko ; Uher, Darko ; Grbeša, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 36. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Vlado Kovačević - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000

Skup
Postignuće i perspektive hrvatskog poljodjelstva

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
smjesa ozimog graška i raži; gustoća sjetve; kakvoća; prinos
(: mixtures of winter pea and rye; sowing density; quality; yield)

Sažetak
Trogodišnjim istraživanjima (1994./95. Do 1997./98.) utvrđivan je utjecaj gustoće sjetve ozime smjese stočnog graška Maksimirki ozimi i populacije krmne raži na osobine, prinose i kakvoću. Ozimi grašak je sijan sa 50,100 i 150 zrna po m2, a raž 100 i 200 zrna. Košnjom su, u početku cvatnje graška, utvrđeni prosječni urodi zelene mase smjese od 50,0 do 56,6 t/ha. Razlike u prinosima nisu signifikantne. U vrijeme košnje, smjese su imale prosječno 22,00% suhe tvari. Raž je u vrijeme košnje imala prosječno 26,58%, a grašak 17,00 % suhe tvari u zelenoj masi. Udio graška u doba košnje u zelenoj masi prosječno je iznosio 23,8 %, a u suhoj tvari po varijantama gustoće od 11,38 do 23,56 %, odnosno u prosjeku 17,51 %. Prinosi suhe tvari smjese ovisili su o gustoći sjetve, a iznosili su od 11,88 t/ha do 13,49 t/ha bez signifikantnih razlika. U trećoj godini košena je smjesa u tri roka: pred klasanje raži (28.04.) u početku cvatnje graška (7.05.) i punoj cvatnji graška (14.05.). Ovisno o roku košnje urodi zelene mase iznosili su od 51,80 t/ha (28.04.), 58,59 t/ha (7.05.) i 63,52 t/ha (14.05.), a prinosi suhe tvari: 11,24 t/ha (28.04.), 14,07 t/ha (7.05.) i 18,50 t/ha (14.05.).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178331
178332

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravko Maćešić (autor)

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Zvonimir Štafa (autor)

Avatar Url Ivan Danjek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štafa, Zvonimir; Danjek, Ivan; Maćešić, Dubravko; Uher, Darko; Grbeša, Darko
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži // Zbornik sažetaka 36. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Vlado Kovačević (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Štafa, Z., Danjek, I., Maćešić, D., Uher, D. & Grbeša, D. (2000) Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži. U: Vlado Kovačević (ur.)Zbornik sažetaka 36. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma.
@article{article, author = {\v{S}tafa, Zvonimir and Danjek, Ivan and Ma\'{c}e\v{s}i\'{c}, Dubravko and Uher, Darko and Grbe\v{s}a, Darko}, year = {2000}, pages = {205}, keywords = {smjesa ozimog gra\v{s}ka i ra\v{z}i, gusto\'{c}a sjetve, kakvo\'{c}a, prinos}, title = {Utjecaj gusto\'{c}e sjetve na kakvo\'{c}u i prinose ozime smjese gra\v{s}ka i ra\v{z}i}, keyword = {smjesa ozimog gra\v{s}ka i ra\v{z}i, gusto\'{c}a sjetve, kakvo\'{c}a, prinos}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}tafa, Zvonimir and Danjek, Ivan and Ma\'{c}e\v{s}i\'{c}, Dubravko and Uher, Darko and Grbe\v{s}a, Darko}, year = {2000}, pages = {205}, keywords = {: mixtures of winter pea and rye, sowing density, quality, yield}, title = {Effect of sowing density on the quality and yield of a mixture of winter pea andrye.}, keyword = {: mixtures of winter pea and rye, sowing density, quality, yield}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font