Pregled bibliografske jedinice broj: 63696
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži // Zbornik sažetaka 36. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Vlado Kovačević (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 63696 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gustoće sjetve na kakvoću i prinose ozime smjese graška i raži
(Effect of sowing density on the quality and yield of a mixture of winter pea andrye.)
Autori
Štafa, Zvonimir ; Danjek, Ivan ; Maćešić, Dubravko ; Uher, Darko ; Grbeša, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 36. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma
/ Vlado Kovačević - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000
Skup
Postignuće i perspektive hrvatskog poljodjelstva
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
smjesa ozimog graška i raži; gustoća sjetve; kakvoća; prinos
(: mixtures of winter pea and rye; sowing density; quality; yield)
Sažetak
Trogodišnjim istraživanjima (1994./95. Do 1997./98.) utvrđivan je utjecaj gustoće sjetve ozime smjese stočnog graška Maksimirki ozimi i populacije krmne raži na osobine, prinose i kakvoću. Ozimi grašak je sijan sa 50,100 i 150 zrna po m2, a raž 100 i 200 zrna.
Košnjom su, u početku cvatnje graška, utvrđeni prosječni urodi zelene mase smjese od 50,0 do 56,6 t/ha. Razlike u prinosima nisu signifikantne. U vrijeme košnje, smjese su imale prosječno 22,00% suhe tvari. Raž je u vrijeme košnje imala prosječno 26,58%, a grašak 17,00 % suhe tvari u zelenoj masi. Udio graška u doba košnje u zelenoj masi prosječno je iznosio 23,8 %, a u suhoj tvari po varijantama gustoće od 11,38 do 23,56 %, odnosno u prosjeku 17,51 %. Prinosi suhe tvari smjese ovisili su o gustoći sjetve, a iznosili su od 11,88 t/ha do 13,49 t/ha bez signifikantnih razlika.
U trećoj godini košena je smjesa u tri roka: pred klasanje raži (28.04.) u početku cvatnje graška (7.05.) i punoj cvatnji graška (14.05.). Ovisno o roku košnje urodi zelene mase iznosili su od 51,80 t/ha (28.04.), 58,59 t/ha (7.05.) i 63,52 t/ha (14.05.), a prinosi suhe tvari: 11,24 t/ha (28.04.), 14,07 t/ha (7.05.) i 18,50 t/ha (14.05.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb