Pregled bibliografske jedinice broj: 636954
Alergijski potencijal nove hrane
Alergijski potencijal nove hrane, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 636954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alergijski potencijal nove hrane
(Allergenic potential of novel food)
Autori
Šmuljić, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2013
Stranica
27
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
alergijski potencijal; nova hrana; zakonodavstvo
(allergenic potential; novel food; legislation)
Sažetak
U ovom radu prikazan je pregled postojećeg zakonodavstva vezanog uz uvođenje različitih vrsta nove hrane na tržište. Nova hrana stvara mogućnost uvođenja alergenih proteina u prehrambeni lanac. U radu je dan osvrt na probleme vezane uz konzumaciju alergene hrane, alergijski potencijal nove hrane prema standardima Europske Unije, zahtjeve koji trebaju biti ispunjeni prilikom stavljanja nove hrane na tržište te probleme vezane uz taj postupak. Osnovu čini Europsko zakonodavstvo koje se uspoređuje sa zakonodavstvom država koje imaju izuzetno dobro utvrđene propise za iste (Kanada, SAD, Australija, Novi Zeland). Može se zaključiti da postupci procjene alergijskog potencijala nove hrane trebaju biti globalno procijenjeni na isti način (in vitro metode, in vivo metode, bioinformatički alati) te bi alergeni potencijal pojedinog sastojka hrane trebao biti jasno naznačen na ambalaži, deklaraciji ili popratnom pakiranju te jasno vidljiv i razumljiv potrošaču.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb