Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 636954

Alergijski potencijal nove hrane


Šmuljić, Zrinka
Alergijski potencijal nove hrane, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 636954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alergijski potencijal nove hrane
(Allergenic potential of novel food)

Autori
Šmuljić, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2013

Stranica
27

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
alergijski potencijal; nova hrana; zakonodavstvo
(allergenic potential; novel food; legislation)

Sažetak
U ovom radu prikazan je pregled postojećeg zakonodavstva vezanog uz uvođenje različitih vrsta nove hrane na tržište. Nova hrana stvara mogućnost uvođenja alergenih proteina u prehrambeni lanac. U radu je dan osvrt na probleme vezane uz konzumaciju alergene hrane, alergijski potencijal nove hrane prema standardima Europske Unije, zahtjeve koji trebaju biti ispunjeni prilikom stavljanja nove hrane na tržište te probleme vezane uz taj postupak. Osnovu čini Europsko zakonodavstvo koje se uspoređuje sa zakonodavstvom država koje imaju izuzetno dobro utvrđene propise za iste (Kanada, SAD, Australija, Novi Zeland). Može se zaključiti da postupci procjene alergijskog potencijala nove hrane trebaju biti globalno procijenjeni na isti način (in vitro metode, in vivo metode, bioinformatički alati) te bi alergeni potencijal pojedinog sastojka hrane trebao biti jasno naznačen na ambalaži, deklaraciji ili popratnom pakiranju te jasno vidljiv i razumljiv potrošaču.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zrinka Šmuljić (autor)

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šmuljić, Zrinka
Alergijski potencijal nove hrane, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šmuljić, Z. (2013) 'Alergijski potencijal nove hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}mulji\'{c}, Zrinka}, year = {2013}, pages = {27}, keywords = {alergijski potencijal, nova hrana, zakonodavstvo}, title = {Alergijski potencijal nove hrane}, keyword = {alergijski potencijal, nova hrana, zakonodavstvo}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}mulji\'{c}, Zrinka}, year = {2013}, pages = {27}, keywords = {allergenic potential, novel food, legislation}, title = {Allergenic potential of novel food}, keyword = {allergenic potential, novel food, legislation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font