Pregled bibliografske jedinice broj: 63634
Utjecaj biljnih proteinskih dodataka na kvalitetu proizvoda od usitnjenog oblikovanog mesa
Utjecaj biljnih proteinskih dodataka na kvalitetu proizvoda od usitnjenog oblikovanog mesa, 2000., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 63634 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj biljnih proteinskih dodataka na kvalitetu proizvoda od usitnjenog oblikovanog mesa
(Influence of vegetable protein additives on quality of minced formed meat products)
Autori
Šatrović, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
18.07
Godina
2000
Stranica
58
Mentor
Novaković, Predrag
Neposredni voditelj
Kordić, Jasna
Ključne riječi
biljni proteini; usitnjeno meso; dodaci; senzorska ispitivanja
(vegetable proteins; minced meat; additives; sensory analysis)
Sažetak
Zadatak rada bio je istražiti utjecaj udjela zamjenskog sredstva na bazi proteina na kvalitetu proizvoda od usitnjenog oblikovanog mesa. Rezultati ispitivanja pokazali su da dodatak zamjenske sirovine na bazi proteina nije znatno utjecao na promjenu gubitka mase (kalo) tijekom toplinskog tretmana probnih uzoraka u odnosu na kontrolni uzorak. Ispitivani uzorci imali su povećani udio vode, smanjeni udio proteina, smanjeni udio masti i povećani udio ugljikohidrata u odnosu na kontrolni uzorak. Svi ispitivani uzorci su bili odlično senzorski ocjenjeni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija