Pregled bibliografske jedinice broj: 63597
Reakcijska norma genotipova ozime pšenice (Ttriticum aestivum L.) za neka kvantitativna svojstva
Reakcijska norma genotipova ozime pšenice (Ttriticum aestivum L.) za neka kvantitativna svojstva // XXXV. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Mustapić, Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. str. 96-96 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 63597 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reakcijska norma genotipova ozime pšenice (Ttriticum aestivum L.) za neka kvantitativna svojstva
(Norm of reaction for some quantitative traits in genotypes of winter wheat (Triticum aestivum L.))
Autori
Barić, Marijana ; Martinić-Jerčić, Zdravko ; Šarčević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXXV. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ Mustapić, Zvonko - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999, 96-96
Skup
Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.1999. - 25.02.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ozima pšenica; reakcijska norma; kvantitativno svojstvo
(winter wheat; norm of reaction; quantitative trait)
Sažetak
Genotipovi imaju različitu reakcijsku normu u različitim okolinama. Stoga je cilj istraživanja bio utvrditi reakcijske norme genotipova ozime pšenice.
U istraživanje je uključeno šest genotipova ozime pšenice (homozigoti) i sedam njihovih F1 generacija (heterozigorni, uniformni). Genotipovi su uzgajani u dvije okoline: 1. dvije različite godine uzgoja (razlike u datumu sjetve, klimatskim parametrima), 2. dvije gustoće sklopa (100 i 400 zrna/m2).
Analizirana je reakcijska norma genotipova za osam svojstava (visina glavne vlati, duljina primarnog klasa, broj plodnih klasića primarnog klasa, broj plodnih vlati, broj i masa zrna primarnog klasa i biljke).
Svi genotipovi za analizirana svojstva pokazali su slabiju reakciju na promjenu gustoće sklopa, a jaču u različitim godinama uzgoja za sva svojstva.
Masa zrna primarnog klasa pokazala je najmanju razliku povećanjem gustoće i uzgoja i u različitim godinama. Za broj i masu zrna biljke uočena je najveća razlika u različitim godinama uzgoja i različitim gustoćama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)