Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 635414

UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA


Martina Protulipac
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 635414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
(The effect of whey supplementation to alfalfa haylage on ad libitum intake by wether sheep)

Autori
Martina Protulipac

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.07

Godina
2013

Stranica
45

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
sjenaža lucerne; sirutka; ad libitum konzumacija obroka
(alfalfa haylage; whey; ad libitum intake)

Sažetak
Konzumacija krme je najvažnija varijabla o kojoj ovisi proizvodnost životinja. Cilj diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka osušene sirutke sjenaži lucerne na ad libitum konzumaciju obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Svaki od 3 kastrirana ovna korištena u istraživanju po shemi latinskog kvadrata 3x3 je kroz 63 dana istraživanja prolazio kroz 3 hranidbena tretmana: (i) hranidba samo sjenažom lucerne (SL), (ii) hranidba sjenažom lucerne uz dodatak 5 grama osušene sirutke kg-1 konzumirane suhe tvari (ST), (iii) hranidba sjenažom lucerne uz dodatak 10 grama osušene sirutke kg-1 konzumirane ST. Dodatak sirutke sjenaži lucerne u količini od 5 ili 10 g kg-1 konzumirane ST u hranidbi kastriranih ovnova nije utjecao na ad libitum konzumaciju ST i organske tvari (OT) obroka, smanjio je konzumaciju sirovih proteina (SP) obroka (P<0.05) i povećao je konzumaciju vode (P<0.05). Obzirom na tendenciju porasta konzumacije ST i OT obroka s dodatkom sirutke, zaključeno je da je potrebno provesti naredno istraživanje s većim udjelom sirutke u obroku čime će se vjerojatno bolje iskazati efekt dodatka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martina Protulipac
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Martina Protulipac (2013) 'UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA KONZUMACIJU OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {45}, keywords = {sjena\v{z}a lucerne, sirutka, ad libitum konzumacija obroka}, title = {UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENA\v{Z}I LUCERNE NA KONZUMACIJU OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA}, keyword = {sjena\v{z}a lucerne, sirutka, ad libitum konzumacija obroka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2013}, pages = {45}, keywords = {alfalfa haylage, whey, ad libitum intake}, title = {The effect of whey supplementation to alfalfa haylage on ad libitum intake by wether sheep}, keyword = {alfalfa haylage, whey, ad libitum intake}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font