Pregled bibliografske jedinice broj: 635221
Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe
Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 112-117 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 635221 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola na svježem soku šećerne repe
(Comparison Between Different Cultivation Techniques for Bioethanol Production from Raw Sugar Beet Juice)
Autori
Pavlečić, Mladen ; Lulić, Vedran ; Gašpari, Slavica ; Ivančić Šantek, Mirela ; Horvat, Predrag ; Šantek, Božidar
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 7
(2012);
112-117
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bioetanol; Saccharomyces cerevisiae; svježi sok šećerne repe; različite tehnike vođenja bioprocesa
(bioethanol; Saccharomyces cerevisiae; raw sugar beet juice; different cultivation techniques)
Sažetak
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja bioetanola na svježem soku šećerne repe s pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae. Za vođenje procesa proizvodnje bioetanola primjenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Tijekom šaržnog procesa proizvodnje bioetanola stupanj konverzije supstrata u produkt (YP/S) je iznosio 0, 375 g/g, učinkovitost bioprocesa (E) 69.70 %, te produktivnost (Pr) procesa 0, 53 g/Lh. U šaržnom procesu s pritokom supstrata dobivene su ove vrijednosti pokazatelja uspješnosti bioprocesa: YP/S = 0, 502 g/g, E = 93, 40 % i Pr = 0, 50 g/Lh. Nadalje, tijekom polukontinuirane proizvodnje bioetanola pokazatelji uspješnosti bioprocesa su imali ove vrijednosti: YP/S = 0, 360 g/g, E = 66, 91 % i Pr = 0, 66 g/Lh. Na osnovi prethodno prikazanih rezultata jasno je da šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces imaju značajno veći potencijal za primjenu u industrijskoj proizvodnji bioetanola iako je potrebna daljnja optimizacija polukontinuirane tehnike vođenja bioprocesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirela Ivančić Šantek
(autor)
Božidar Šantek
(autor)
Predrag Horvat
(autor)
Mladen Pavlečić
(autor)